Edició 2522

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de juny del 2025
Edició 2522

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de juny del 2025

La Generalitat “retrà compte” de les polítiques de transparència i participació durant la setmana del Govern Obert

El Govern estudia retribuir determinats processos participatius en la nova llei de participació ciutadana

|

- Publicitat -

L’executiu “retrà compte” de les polítiques de transparència i participació a la ciutadania en la Setmana del Govern Obert, que se celebra del 19 al 23 de maig i que per primer cop tindrà actes fora de Barcelona, a Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Reus, Figueres i Cervera. Al llarg de diferents sessions es divulgarà el que està fent el Govern en aquest àmbit i també es donaran a conèixer les “eines” que té la ciutadania per participar en les polítiques públiques que l’afecten. En aquest sentit, la directora general de Govern Obert, Lara Torres, avança a l’ACN que la nova llei de participació ciutadana plantejarà retribuir determinats processos i, en tot cas, assegurarà que hi hagi un “retorn” als ciutadans que participen.

Publicitat

La sessió inaugural tindrà lloc dilluns dia 19 al Districte Administratiu, l’edifici d’oficines de la Generalitat al barri de la Marina de Port (Barcelona). La Llei de Transparència serà la protagonista de la primera de les taules rodones, amb motiu dels deu anys de la seva aprovació. També es donaran a conèixer les bones pràctiques que s’han dut a terme per incorporar la veu de la infància en les decisions sobre els afers públics, en àmbits com ara el medi ambient, la salut o fins i tot l’economia.

Segons el mateix executiu, en aquestes jornades es “retrà compte de les polítiques d’integritat del Govern”, i de com avança “el compromís amb la qualitat de serveis públics cabdals com són la recaptació d’impostos i de la gestió de l’aigua, entre d’altres”.

Lara Torres destaca com a novetats la “descentralització” de les activitats i també l’orientació de la setmana “no només per als experts en la matèria sinó en la ciutadania”. Dues accions fora de Barcelona van en aquesta línia: a Santa Coloma de Gramenet es visitaran dos equipaments sorgits de processos participatius, i a Figueres, hi haurà una trobada amb la directora general de pressupostos de la Generalitat, per donar detall dels comptes públics a tothom. D’altra banda, Reus serà el lloc de trobada per parlar de polítiques de participació ciutadana als municipis, i per últim, Cervera acollirà una jornada per formar càrrecs electes de l’àmbit local en transparència i participació.

La Setmana es clourà a Badalona amb el lliurament del Premi Participa en l’Escola a dues de les escoles premiades a l’edició 2024: l’Institut Eugeni d’Ors i la Fundació Garbí Pere Vergés, per iniciatives en què han incorporat valors democràtics de participació en l’àmbit escolar.

Retribuir processos participatius

En declaracions a l’ACN, la directora general de Govern Obert, s’ha referit al projecte de la nova llei de participació ciutadana, de la qual en destaca dues novetats: d’una banda, que la participació es pugui arribar a retribuir, per tal d’estimular-la i recompensar-la. De l’altra, assegurar que els processos participatius siguin, en primer lloc, “accessibles” a tothom, i en segon, que la participació tingui un “retorn” per als participants, és a dir, que sàpiguen quin impacte ha tingut.

“Això no vol dir que el que proposen s’acabi duent a terme, però el més important és posar clar el marc del debat i tenir present que si bé la participació no és vinculant, millora la política pública”, diu Torres.

10 anys de llei de Transparència

Amb relació a la llei de Transparència, que enguany compleix deu anys, també serà objecte d’una de les sessions de la Setmana del Govern Obert. La directora general diu que és moment “d’avaluar” la trajectòria que ha tingut i plantejar aspectes que poden millorar, “que potser no estan funcionant del tot bé”.

Sense detallar-los, Torres diu que cal “continuar millorant”, ja sigui impulsant una modificació de la mateixa llei o desenvolupant decrets concrets per a “àmbits on considera el Govern que “hi ha marge de millora”. La responsable de les polítiques de transparència de la Generalitat reconeix que és “imprescindible” que les administracions treballin conjuntament per satisfer totes aquelles peticions i consultes ciutadanes i professionals que sovint afecten més d’un departament i més d’una administració. “No vol dir que no tinguin autonomia, però tenim un objectiu comú i és important que creem aquestes sinergies i reballem plegats”, exposa.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí