Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

La Fiscalia suïssa arxiva la causa de la donació de l’emèrit a Corinna Larsen

L’arxivament de la causa ha contemplat la donació de Juan Carlos a la seva amant, però no la del rei d’Aràbia Saudita a la Fundació Lucum

Redacció 13/12/2021
El rei Abdullah i Juan Carlos I en una fotografia de 2008

La manca de col·laboració d’Espanya impedeix establir de forma suficient un lligam amb comissions il·legals

La Fiscalia suïssa ha arxivat la causa que investigava la generosa “donació” de l’emèrit, de 65 milions d’euros, a la seva examant, que va dur a terme el 2012.

El fiscal Yves Bertosssa ha tancat parcialment la investigació sobre la Fundació Lucum, ja que no s’han pogut demostrar irregularitats en “el generós donatiu” de 65 milions “pels serveis prestats” a Corinna Larsen.

És a dir, Bertossa ha afirmat que no hi havia un vincle prou consistent que relacionés el donatiu de Juan Carlos I a Corinna Larsen amb l’adjudicació en el concurs per la construcció del tren d’alta velocitat (AVE La Meca).

No obstant això, que no hi hagi indicis delictius en una donació, no implica que en relacionar-la amb altres transferències no se’n puguin establir.

De fet, segueix sent un misteri el també “gentil” donatiu de 65 milions d’euros del rei Abdullah d’Aràbia Saudita a la Fundació Lucum el 2008.

Corinna Larsen, Arturo Fasana, Dante Canonica i diversos banquers han estat exonerats de les causes per la donació de l’emèrit. Cal destacar que Juan Carlos I no estava sent investigat en aquesta causa. Un fet que és “curiós” tenint en compte que era beneficiari de la Fundació Lucum. Cal destacar, per tant, el resultat d’aquest procés judicial, no afecta a Juan Carlos I.

En altres termes, podria estudiar-se aquesta casual coincidència en l’import entre la donació d’Abdullah a la Fundació Lucum, i la que l’emèrit va fer a Larsen, el 2012, ja que encara que en si no sigui delictiva, és curiosament “coincident”.

L’arxivament d’aquesta causa, precisament pocs dies abans de les festes de Nadal, també obre suspicàcies sobre la possible tornada de l’emèrit del seu “viatge turístic” als Emirats Àrabs.

Juan Carlos I a l’agost ja va expressar la seva voluntat de tornar a Espanya. No obstant això, va topar amb la Zarzuela que llavors va afirmar que “per ara” ho descartava.