Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

La Fiscalia no veu incitació a l’odi en l’acte catalanofòbic contra Puigdemont a Coripe

Malgrat tirotejar i cremar un ninot del president a l’exili vestit amb una estelada i un llaç groc, assegura que “en cap moment es va fer referència ni a la ideologia ni al lloc de residència del personatge”

Redacció 24/07/2019
Ninot de Puigdemont que després va ser afusellat en un acte a Coripe.

L’abril d’enguany, els veïns del poble de Coripe (Sevilla) van aixecar polseguera per escollir el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, per a la festa anual de ‘La Quema de Judas’, en que tirotegen i cremen un ninot d’un personatge conegut per haver comès una mala acció. La imatge viva de la catalanofòbia, amb un ninot de tamany real del president vestit amb una estelada i un llaç groc que van passejar per tot el poble i van acabar penjant d’una figuera. Ara, la Fiscalia ha arxivat la denúncia que va interposar la Generalitat per aquests fets, manifestant que això no representa incitació a l’odi ni suposa una discriminació per motius ideològics.

El fiscal de delictes d’odi de Sevilla creu que la crema i tiroteig d’un ninot de Puigdemont “no suposa una discriminació o rebuig a una ideologia política ni empara, de cap manera, actes d’incitació a la violència” perquè “en cap moment es va fer referència ni a la ideologia ni al lloc de residència del personatge”, malgrat que el ninot anava vestit amb una estelada i un llaç groc. Apunta a una tradició per escollir un personatge que representi “el mal” i que els veïns de Coripe no van linxar un càrrec de la Generalitat, sinó un “ciutadà fugit”. “No es tracta, malgrat que així s’afirmi a l’acord del govern de la Generalitat, d’un atac al MH President Carles Puigdemont, sinó d’un ciutadà que es troba fugit de la Justícia contra el qual se segueix un procediment penal per delictes molt greus”, diu.

La Fiscalia només reconeix que alguns dels insults contra Puigdemont recollits a la denúncia de la Generalitat podrien suposar un delicte d’injúries, però diuen que hauria de ser el mateix president qui interposés una querella contra persones que, a més, no han estat identificades. Un cop arxivat el cas, la Fiscalia obre la via perquè la Generalitat remeti la denúncia al jutjat de primera instància de Morón de la Frontera.