Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

La Fiscalia no accepta l’arxivament de la causa contra Buch i Lloveras i insisteix en la desobediència greu per l’1-O

El TSJC ja s'havia pronunciat

|

- Publicitat -

La Fiscalia Superior de Catalunya ha recorregut la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’arxivar la causa contra l’expresident de l’ACM i actual conseller d’Interior, Miquel Buch, i l’expresidenta de l’AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), Neus Lloveras, per un presumpte delicte de desobediència greu pel seu suport a l’1-O.

Publicitat

En el seu recurs d’apel·lació presentat davant de la Sala Civil i Penal del TSJC, la fiscal Assumpta Pujol demana reobrir la causa perquè considera que, quan Buch i Lloveras van enviar un correu electrònic el 12 de setembre del 2017 en què informaven als seus afiliats que s’havien elaborat cartells de l’1-O que es posarien a la seva disposició, ja havien estat advertits pel Tribunal Constitucional.

Per tant, la Fiscalia considera que les seves actuacions “estaven concernides pel contingut del requeriment i advertiment dutes a terme pel Constitucional” del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la suspensió de la convocatòria del referèndum.

Discrepa del TSJC 

El Ministeri Públic assegura en el seu recurs que “no comparteix” el criteri del TSJC, que va decidir arxivar el cas en no veure cap delicte perquè va considerar que, en enviar un correu electrònic als associats de l’AMI i l’ACM amb cartells encoratjant anar a votar l’1-O i de votar ‘sí’, van actuar en l’exercici de funcions no institucionals i eminentment polítiques, perquè no ho van fer en la seva condició d’alcaldes.

La Fiscalia discrepa d’aquest criteri perquè les competències que desenvolupaven Buch i Lloveras com a dirigents de l’ACM i l’AMI “derivaven directament del fet d’ocupar el càrrec d’alcalde, de tal manera que és aquesta condició la que els va permetre ser triats com a presidents” d’aquestes associacions.

Et pot interessar  VÍDEO | Puigdemont fixa les "condicions prèvies" abans de negociar amb els partits espanyols: "Totes les precaucions són poques"

Afirma que el requeriment del TC, que va ser comunicat a tots els alcaldes catalans per la Delegació del Govern a Catalunya el 12 de setembre després de suspendre’s la convocatòria del referèndum de l’1-O, “no era un requeriment limitat exclusivament a l’àmbit de les competències municipals, sinó que efectuava un advertiment de caràcter general”.

Constata que el correu electrònic va ser enviat pels querellats en la seva qualitat de màxims responsables de l’AMI i l’ACM, “però les competències adquirides com a responsables d’aquestes associacions deriven directament de la seva condició d’alcalde”.

La fiscal ressalta que aquestes associacions tenen com a finalitat protegir i promoure interessos comuns, per la qual cosa l’actuació de Buch i Lloveras “no es pot emmarcar dins de l’àmbit privat, sinó que es tracta d’una actuació en exercici d’unes competències”.

Així mateix, el Ministeri Públic recorda al TSJC que també es van incorporar a la causa del TSJC les diligències d’investigació contra l’exalcalde Buch per un presumpte delicte de desobediència per cedir locals municipals per l’1-O, i que sobre aquestes diligències no s’ha fet cap pronunciament.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió