Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

La fiscalia investigarà la catalanofòbia contra Puigdemont al poble sevillà que va afusellar un ninot seu

Arran de la denúncia del Govern

Agències 04/06/2019
Ninot de Puigdemont que després va ser afusellat en un acte a Coripe.
La Fiscalia de Sevilla ha anunciat aquest dimarts que ha decidit obrir diligències d’investigació per l’afusellament i crema d’un ninot amb la cara de Carles Puigdemont al poble de Coripe durant la Setmana Santa passada. Després de rebre la denúncia per part de la Generalitat per un suposat delicte d’incitació a l’odi, el ministeri públic investigarà els fets ocorreguts en el marc de la Crema de Judes, celebració declarada d’Interès Turístic Nacional. El Govern va presentar la denúncia fa uns dies davant la Fiscalia de Barcelona, que la va traduir al castellà i la va enviar a la Fiscalia de Sevilla. Aquest dilluns, els fiscals andalusos van rebre l’escrit i van decidir obrir diligències.
Catalanofòbia extrema 
En el marc de la festa de ‘La Quema de Judas’, els veïns del poble van fabricar un ninot amb la cara de Puigdemont i, juntament amb una estelada i un llaç groc, el van passejar pels carrers fins a penjar-lo d’un arbre. Aleshores, li van disparat trets fins que va començar a cremar. El ninot que s’afusella durant la festa, que se celebra anualment el Diumenge de Resurrecció, representa alguna persona reconeguda que es consideri que durant l’any hagi fet una mala acció. Així, són els alumnes de segon d’ESO de l’institut del poble i les seves famílies els responsables de la tria del personatge.

Abans de la crema de la figura de Puigdemont, els membres de l’organització de l’acte van carregar les escopetes de munició de salves en un cotxe de la policia local, i per això el Govern considera que l’ajuntament “va col·laborar activament” en un “espectacle públic, davant de menors i amb utilització d’armes de foc”. Segons el parer de la Generalitat, aquestes festes pretenen “fomentar odi i violència cap a determinats col·lectius o persones” amb el “desenvolupament d’estereotips de naturalesa racista o per raó de la ideologia”.

La Crema del Judes ja va ser objecte de polèmica el 2018 perquè el personatge triat va ser Ana Julia Quezada, l’assassina confessa del nen Gabriel, i l’associació Moviment contra la Intolerància va presentar una denúncia que finalment va ser arxivada per la Fiscalia de Sevilla. Altres anys també s’han cremat ninots d’Iñaki Urdangarin o Rodrigo Rato. Per la seva banda, l’alcalde de Coripe, Antonio Pérez, va treure importància a la polèmica perquè “és una tradició que se celebra molts anys i no és més que una sàtira d’algun personatge públic que no ha actuat bé i és negatiu per a la societat” , va explicar.

La fiscalia recorre l’arxivament de la causa per desobediència contra quatre caps dels Mossos de Lleida per l’1-O

D’altra banda, la fiscalia ha presentat un recurs d’apel·lació contra la interlocutòria del jutjat d’instrucció número 4 de Lleida que va arxivar la causa per desobediència contra quatre caps dels Mossos d’Esquadra, responsables de l’operatiu de l’1-O. Fiscalia creu que encara hi ha diligències per practicar per completar la instrucció i determinar si es van cometre els delictes no només de desobediència, sinó també de falsedat i revelació de secrets. En la seva interlocutòria, el jutge va considerar que hi va haver un comportament “no ajustat a dret” per part d’unitats de Mossos en relació al compliment de la interlocutòria del TSJC que obligava a impedir la celebració de l’1-O. Ara bé, va afegir que no hi ha “prou indicis” per continuar procedint contra els investigats.

La causa es basava en un informe de la Guàrdia Civil d’uns 500 folis (amb documentació a part) elaborat amb informació extreta dels telèfons, correus electrònics i documentació intervinguda a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Lleida quan la Guàrdia Civil hi va entrar el 19 d’octubre i el 2 de novembre del 2017.