Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

La Fiscalia demana presó per un ancià que va intentar aturar un desnonament

L’acusació diu que l’home, de 73 anys, va llançar un policia contra la paret i li va provocar un esquinç

Redacció 06/08/2019
Imatge del desnonament d'Oliva. Joan Cogollos, de taronja, a la dreta/ PAH LA SAFOR-VALLDIGNA

La Fiscalia demana un any i sis mesos de presó a un home de 73 anys per un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat quan tractava d’aturar un desnonament a Oliva (País Valencià). Segons ha avançat el diari ‘La Veu’, l’activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Joan Cogollos, s’enfronta també a la petició d’una multa diària de 15 euros durant dos mesos.

Els fets haurien tingut lloc el setembre del 2018, quan agents de la Policia Local d’Oliva i de la Guàrdia Civil van acudir a l’execució d’un desnonament d’una família de vuit persones (dues d’elles menors i altres dues, nadons de menys d’un any) que ocupava un pis propietat de Bankia, que -al seu torn- va ignorar les demandes de negociació de la PAH. Així, activistes van dirigir-se a l’indret -prèvia comunicació a la delegació del govern espanyol- per tal de protestar i intentar impedir la situació de desemparament de la família. En Joan Cogollos ha explicat que, tot i que pensaven que la comissió judicial acudiria per a fer el procés de tramitació habitual que els permetria guanyar temps abans de l’expulsió definitiva, el desnonament va acabar produint-se gràcies a la col·laboració dels cossos policials i sense que la família ni tan sols pogués recuperar totes les seves pertinences.

De fet, ell mateix va intentar fer d’intermediari amb la comissió judicial fins que un agent de la policia local va tractar d’impedir-li-ho demanant-li que s’identifiqués. L’activista també va demanar a l’agent el mateix, però aquest s’hi va negar (tampoc el seu superior va accedir a fer-ho fins quinze dies més tard). Va ser aleshores quan, segons l’acusació, l’home de 73 anys va llançar el policia contra la paret i li va provocar un esquinç. Cogollos defensa que en cap moment va mantenir contacte físic amb l’agent i recorda que la seva reacció en el moment de major tensió va ser plantar-se davant del policia i mirar-lo als ulls. També nega, com diu l’escrit d’acusació, haver titllat l’agent de “policia de merda”.

La mateixa pena de presó que la Fiscalia demana a l’activista també la demana contra dues de les persones que van ser desnonades, una de les quals va resultar ferida durant l’operació policial. Les denúncies van ser efectuades per un altre policia local i un dels guàrdies civils.