Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

La Fiscalia de Sánchez encobreix les corrupteles de Juan Carlos I i arxiva les investigacions

Tot i que el ministeri públic admet que el Borbó va defraudar Hisenda, conclou que gaudia d’inviolabilitat

Redacció 02/03/2022
Imatge d'arxiu de Juan Carlos I

La Fiscalia General de l’Estat ha arxivat les investigacions relatives a les corrupteles de Juan Carlos I. Tot i que el ministeri públic admet que el monarca fugat va cometre els delictes, conclou que han prescrit i que van tenir lloc quan gaudia d’inviolabilitat, com estableix la Constitució espanyola. Per tant, l’Estat espanyol ja té tot enllestit per tancar amb pany i clau les investigacions.

La causa oberta contra el Borbó tenia per objecte el cobrament de 100 milions de dòlars com a comissió per l’adjudicació a empreses espanyoles del tren d’alta velocitat a la Meca i el pagament de despeses familiars per part d’un empresari mexicà.

Durant la recerca, s’han identificat quotes defraudades a la hisenda pública a l’IRPF dels exercicis 2008 a 2012 que superen amb escreix l’import de 120.000 euros anuals que el codi penal estableix com a llindar del delicte. Tanmateix, el monarca no passarà ni un dia entre reixes.

I és que altre cop la “justícia” espanyola demostra que està dissenyada per protegir els interessos dels de sempre, del règim del 78, i per perseguir qualsevol mena de dissidència. Un cas paradigmàtic és el de Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, encausat i exiliat per escriure cançons en contra de la corrupta Corona i condemnat pels tribunals espanyols a 3 anys i mig de presó per injúries, terrorisme i amenaces.

Se’ns pixen a sobre i diuen que plou.