Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

La Fiscalia de Sánchez arxivarà la investigació dels draps bruts de Juan Carlos I després de Nadal

La justícia espanyola tancarà la voluminosa carpeta de les comissions de l’AVE de la Meca, l’ús de targetes opaques, els comptes oberts a paradisos fiscals i la venda d’armes a països àrabs

Redacció
Redacció 23/11/2021

La Fiscalia preveu arxivar, després de Nadal, la causa contra el rei fugat Juan Carlos I, investigat per les seves finances al marge de la llei, segons explica Público. L’equip de fiscals dirigit per José Ignacio Campos està pendent de rebre una comissió rogatòria de Suïssa en què sol·licitaven més informació sobre actuacions dels anys 2015 i 2016 per a decretar l’arxivament de la causa.

Casualment, això comportarà la sol·licitud d’una pròrroga. El termini legal d’aquesta expira el 17 de desembre, així que previsiblement després de Nadal s’arxivarà la investigació de la fortuna del borbó i es tancarà la voluminosa carpeta de les comissions de l’AVE de la Meca a empreses espanyoles, l’ús de targetes opaques, els comptes oberts a paradisos fiscals i la venda d’armes a països àrabs.

La pròrroga hauria de ser acceptada per Dolores Delgado, la cap del Ministeri Fiscal, que ja ha expressat que prefereix “actuar amb prudència, ser garantistes i esperar a la comissió”. Així mateix, cal destacar que Delgado està implicada en una polèmica per apartar el fiscal Ignacio Stampa del cas Villarejo de manera irregular i per la qual haurà de donar explicacions al Consell Fiscal. En la reclamació, Stampa considera que ella s’hauria d’haver abstingut de participar en aquest cas per ser parella de Baltasar Garzón, que actuava de defensor de diversos imputats.