Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024
Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024

La Filmoteca de Catalunya commemora el centenari de Rita Hayworth aquest setembre

L’actriu Margarita Cansino va ser rebatejada pel músic català Xavier Cugat

|

- Publicitat -

La Filmoteca de Catalunya commemora el centenari del naixement de l’actriu Rita Hayworth, el “gran estel del cinema dels anys 40”, amb la projecció de 12 pel·lícules durant el mes de setembre, amb films com Gilda i La dama de Shangái, ha explicat en un comunicat aquest dijous.

“Un guant i una bufetada la van convertir en el mite eròtic i prototip de la ‘femme fatale'”, ha recordat la Filmoteca sobre l’actriu, considerada una de les actrius més importants de la història del cinema, que va néixer el 17 d’octubre de 1918 a Nova York, amb el nom de Margarita Carmen Cansino, i va morir als 68 anys després de patir Alzheimer precoç.

Publicitat

Obrirà el cicle Gilda l’1 de setembre, i la seguiran pel·lícules com La pelirroja, La dama de Shangái, Sangre i Arena, Las modelos, Salomé i Los amores de Carmen, entre altres títols, en un cicle que tancarà el 27 i 30 de setembre amb Solo los ángeles tienen alas.

 

Un nom d’origen català que es va fer famós

Xavier Cugat va inventar el pseudònim de Margarita Cansino. El nom Rita Hayworth va fer fortuna a partir dels anys quaranta en participar en nombrosos èxits de la indústria de Hollywood. Des de musicals pensats per Stanley Donen i Gene Kelly a ser dirigida per Howard Hawks i Orson Welles. Amb Gilda va arribar l’apòtesi de la seva carrera. Encara ara els cinèfils la recorden com una deessa encisadora i voluptuosa.

La seva vida personal va patir alts i baixos. L’estrellat es va començar a apagar als anys cinquanta. Així i tot va seguir fent papers secundaris a films com Separate Tables. En aquell moment va començar a mostrar els primers símptomes d’Alzheimer i es va anar retirant de les pantalles. Hayworth va morir a 68 anys. Encara roman a la ment de tots com la icona dels anys daurats de la indústria de Hollywood.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut