Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

La família de Franco assegura ara que esgotarà tots els recursos per impedir l’exhumació

La família de Franco assegura ara que esgotarà tots els recursos legals per impedir l’exhumació de Franco. Així ho han expressat a través d’un comunicat que contradiu les declaracions que […]

Redacció 26/08/2018
Imatge del Valle de los Caídos / @hospederiavc

La família de Franco assegura ara que esgotarà tots els recursos legals per impedir l’exhumació de Franco. Així ho han expressat a través d’un comunicat que contradiu les declaracions que va fer el nét de Franco Francis Franco aquest dissabte a La Razón. A més a més, la família exposa ara que les seves paraules s’han tergiversat.

Ara per ara, la intenció és presentar un recurs. Si aquest no prospera ja han dit que es faran càrrec de les despulles. De moment però, no han concretat on l’enterraran.

D’aquesta manera, la família de Franco contradiu les mateixes paraules del seu nét. Afirma que “sota cap concepte” col·laborarà “activament o passivament” amb la decisió del Govern de Pedro Sánchez d’exhumar les restes mortals. La família expressa la seva “confiança en els tribunals de justícia i en la legalitat vigent” i “molt especialment en la comunitat benedictina, que té encomanada la custòdia de les restes”.

L’Església s’ofereix

El que sí que es manté de l’entrevista amb el nét és que es faran càrrec de les restes: “No permetrem mai que el Govern disposi de les restes del nostre avi en la forma que tingui per convenient, de manera que si es produís una exhumació en contra de la nostra voluntat, exigirem que se’ns en faci entrega per donar-los sepultura cristiana”.

Ara per ara però, no es contempla enterrar-lo amb la seva esposa, Carmen Polo, a El Pardo per motius de seguretat. “Allà on està enterrada, no hi ha seguretat, no s’hi pot enterrar el meu avi”.

Per la seva banda, l’Església ja s’ha ofert per acollir el cos per enterrar-lo en terreny sagrat com a persona batejada.

I Primo de Rivera?

Qui sembla que té bastants números per quedar-se al Valle de los Caídos és José Antonio Primo de Rivera, el fundador de la Falange, i enterrat molt a prop de Franco. Per tant, ocupa un lloc d’honor sota la immensa creu de 130 metres.

A diferència del dictador, des del Govern asseguren que “Ell sí que va ser una víctima de la Guerra Civil. Està justificat que estigui allà”. En tot cas, coincideixen que la seva tomba deixi d’ocupar un lloc preeminent però que ara per ara és més “urgent” treure les restes de Franco.