Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

La demanda de Torra i Costa contra l’executiu espanyol per l’espionatge s’obre pas a l’Audiència Nacional

El tribunal dona cinc dies al Ministeri de Defensa per enviar la documentació pertinent arran del cas Pegasus

Redacció 09/09/2022
Pla mitjà de la primera fila de l'acte d'Òmnium amb Quim Torra, Josep Costa i Jaume Asens l'11 de setembre del 2019 (horitzontal)

L’ofensiva contra l’ús de Pegasus per part de l’Estat avança. L’Audiència Nacional espanyola ha admès a tràmit la demanda per espionatge presentada pel president inhabilitat de la Generalitat, Quim Torra, i per l’exvicepresident del Parlament, Josep Costa, contra el Gobierno.

Els dos denunciants celebren l’admissió a tràmit, que consideren “un pas més” en el camí per “aconseguir als tribunals europeus” un condemna a l’Estat per “vulnerar” els seus drets fonamentals. L’Audiència Nacional ha donat cinc dies al Ministeri de Defensa perquè aporti tota la documentació que exigeix la demanda.

Concretament Torra i Costa denuncien l’executiu estatal per la intervenció, escolta, sostracció, recopilació, tractament, ús, difusió i emmagatzematge de la informació i comunicacions dels seus telèfons mòbils institucionals amb el programa espia Pegasus.

Alhora consideren que també han estat espiats indirectament a través dels dispositius dels seus col·laboradors, companys o aliats a les institucions catalanes. La demanda la contestarà el Ministeri de Defensa perquè la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat varen al·legar que les funcions d’espionatge depenen d’aquest departament.