Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

La defensa de Junqueras, Forcadell, Romeva i Bassa demana la recusació de Lesmes en la revisió dels indults

Els lletrats argumenten “falta d’imparcialitat” del magistrat i asseguren que té “interès directe” cap a la causa

Agències 05/12/2022
Oriol Junqueras, durant la primera sessió del judici el 12 de febrer del 2019 (horitzontal) Data de publicació: dimarts 12 de febrer del 2019, 12:42 Autor: Pool EFE

La defensa dels quatre ex-presos d’ERC, Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa, ha demanat la recusació de Carlos Lesmes a la sala tercera del Tribunal Suprem, encarregada de la revisió dels indults. Els lletrats consideren que tenen “molts arguments” per defensar que el magistrat està “contaminat” i que “no hauria de participar d’aquesta decisió”. En aquesta línia, argumenten “falta d’imparcialitat” i “d’aparença d’imparcialitat” i asseguren que té “interès directe” en la causa.

Per sostenir les afirmacions els lletrats apunten a les declaracions de Lesmes al Fòrum de Justícia de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid el 2021, quan en ser preguntat per la qüestió va assegurar que els indults eren “difícils d’acceptar”. A més, en l’obertura de l’any judicial 2022-2023 asseguren que es va pronunciar “en contra de la desjudicialització”.

Així, la defensa considera que això representa “un clar pronunciament en contra dels indults” de manera que la seva imparcialitat “queda irremeiablement compromesa”.

L’equip jurídic també aporta un informe desfavorable del Suprem contra els indults dirigit al Ministeri de Justícia que va ser tramitat per Lesmes quan era president de l’alt tribunal. Segons els republicans, això demostra que el magistrat “ha participat directament de l’objecte del recurs en l’exercici d’un càrrec públic”, cosa que assenyalen que també és causa de recusació.