Dijous, 13 de maig de 2021 - Edició 1022
La República

La CUP presentarà batalla per presidir el Parlament, càrrec al qual també aspira Junts

Dolors Sabater i Carles Riera serien els noms proposats mentre que Junts creu encara no és l’hora de parlar de cadires sinó de projecte

Gerard Gort
Gerard Gort 24/02/2021
Dolors Sabater i Carles Riera serien els noms amb els que pensa la CUP per a la presidència del parlament.

La CUP difícilment entrarà al Govern però ja té decidit fer un pas endavant en el seu compromís institucional i vol presentar batalla per aconseguir la presidència del Parlament, a l’espera que les assemblees obertes de militants que arrenquen aquesta setmana acabin avalant fer aquest pas. Segons indiquen diversos mitjans els negociadors de la CUP, al marge de la discussió programàtica, ja haurien traslladat a ERC aquest propòsit. Votarien a favor de la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat i, en contrapartida, demanen als republicans que votin el candidat que la CUP proposi per presidir la cambra. Fins i tot ja haurien posat els noms de Dolors Sabater i Carles Riera sobre la taula. La primera tindria en contra que no ha estat mai diputada i, per tant, Carles Riera podria tenir més punts a favor. Tot i així podria acabar pesant també el component de gènere per equilibrar els dos màxims càrrecs institucionals del país.

Caldrà veure com avancen aquestes negociacions, atès que depenen de molts factors, tant interns en el si de la mateixa CUP i els seus socis de candidatura, com pel que fa al que hi diguin tant ERC com Junts, a qui per lògica, amb la reedició de l’acord de govern li hauria de correspondre la presidència del Parlament atès que ara la presidència del govern serà per a ERC. La CUP vol batallar per la presidència de la cambra però caldrà veure si és una posició de força inicial i si podria acabar acceptant, per exemple, la primera vicepresidència. Si finalment la CUP assumís la presidència això tindria algunes virtuts, segurament dotaria els anticapitalistes d’un major sentit institucional, reforçaria el Parlament davant d’intromissions i atacs a la seva sobirania i podria servir també per contenir amb duresa l’entrada dels diputats de Vox, que de ben segur intentaran boicotejar l’activitat parlamentària des del minut zero.

Si la CUP acaba presidint el Parlament i descarta entrar al govern és evident que Junts podria exigir a ERC un major pes en el si de l’executiu, tant quantitatiu com qualitatiu, superior al que hagués tingut amb la presidència del Parlament. Sigui com sigui fonts de Junts asseguren que la negociació encara no es troba en aquesta fase i que de moment no es parla de cadires sinó de com conjugar el 52% de vots independentistes. Junts ha deixat clar que primer cal parlar de “projecte nacional”. I que fins no s’acordi això no es podrà continuar avançant.