Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

La CUP: “El complex petroquímic de Tarragona és un autèntic cau de corrupció, impunitat i opacitat”

Els anticapitalistes insisteixen a reclamar que s’endureixi la legislació i es fiscalitzin les empreses

Redacció 05/11/2020
Pla mitjà de la portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona, Laia Estrada, atenent els mitjans amb el regidor de Som Poble a la Canonja, Oriol Olivé (esquerra) i el portaveu del Secretariat Nacional Edgar Fernández (dreta), el 5/11/2020. (Horitzontal)

La CUP denuncia que les detencions de sis directius de Messer i Carburos Metálicos aquest dijous per presumptes pràctiques fraudulentes demostren que el complex petroquímic de Tarragona és “un autèntic cau de corrupció, impunitat i opacitat”. En una compareixença davant l’AEQT, els anticapitalistes han denunciat que això passa “gràcies a la connivència política de la qual gaudeix amb patrocinis a festes majors, col·locacions i subvencions directes a les associacions”. A més, casos com els de l’explosió d’IQOXE constaten, segons la CUP, una manca d’inspecció, de controls i de mesures de seguretat respecte els treballadors i la ciutadania. Per tot plegat, la formació insta el Govern “a decidir si està al costat de la gent o dels corruptes”.

Oriol Olivé, regidor de Som Poble a la Canonja, ha manifestat que els anticapitalistes fa temps que exigeixen un control sobre l’activitat del complex petroquímic, tant pel que fa als possibles efectes nocius que té sobre el medi ambient, la salut de la ciutadania i la seguretat de treballadors i veïns del Camp de Tarragona.

 

Segons la regidora de la CUP a Tarragona, Laia Estrada, les detencions d’aquest dijous demostren que “a banda de jugar amb la vida de les persones, el complex petroquímic és un autèntic cau de corrupció, impunitat i opacitat”. Per això, ha afegit Estrada, cal “endurir la legislació en seguretat laboral, mediambiental i industrial, i garantir que això es fiscalitza”.

 

Edgar Fernández, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, ha instat el Govern a “decidir en quin costat està, si amb els quatre o sis o vuit que estan fent negoci i exercint la corrupció, que és el que sospitem, o al costat de la gent que necessita viure, recursos i arribar a final de mes”.

 

A més, Fernández ha interpel·lat la ciutadania a “forçar” un debat per decidir quin model productiu i de desenvolupament econòmic i territorial necessiten les comarques del Camp de Tarragona.

 

La CUP ha instat la Generalitat a personar-se en la causa judicial. Per la seva banda, els anticapitalistes han dit que estudiaran si també s’hi personen, tot i que Estrada ha manifestat que els mitjans de l’organització són “molt limitats” i que el més normal seria confiar que la fiscalia i els cossos policials que investiguen delictes econòmics “fessin la feina que toca”.