Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024
Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024

La Crida pot ser determinant per definir un espai independentista a l’entorn del president Puigdemont

|

- Publicitat -

Arriben uns mesos clau per a la postconvergència. L’espai de JxCat, PDeCAT, Crida i El País de Demà encara l’hivern amb molt per decidir i poc temps per endreçar-se. Si la justícia inhabilita el president del Govern, Quim Torra, pel cas de la pancarta i els llaços grocs l’avançament electoral a Catalunya es podria precipitar. JxCat està pendent de si la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueras pot obrir “un nou escenari” per investir Carles Puigdemont. El Consell Nacional del PDeCAT votarà dissabte una proposta d’encaix i la Crida es reunirà avui a Waterloo amb Puigdemont per demanar un paper determinant. Al seu torn, El País de Demà s’ha constituït com a associació i ja s’ha reunit amb ERC, PSC i Units per Avançar.

Publicitat

JxCat aposta per mantenir les sigles a les properes eleccions. Tot i això, la marca és propietat del PDeCAT. Puigdemont s’ha reunit aquest dilluns amb la formació a Brussel·les per abordar els reptes del futur: la possible inhabilitació de Torra i els escenaris que s’obriran, i la investidura de Pedro Sánchez. Els resultats electorals del 21-D i les europees, a més de la millora del 10-N, han consolidat la marca de JxCat, tal com defensen des de l’organització.

El futur del PDeCAT

Però que a les properes eleccions al Parlament hi hagi una papereta amb la marca de Junts per Catalunya depèn de més factors. El PDeCAT votarà al Consell Nacional de dissabte la seva proposta d’encaix en tot aquest espai, després del procés participatiu de la militància que va tenir lloc entre setembre i octubre. L’executiva va tancar divendres passat una proposta que serà prou oberta perquè, si s’aprova, hi hagi prou marge per negociar amb JxCat i la Crida. Tot apunta que rebrà el suport del Consell Nacional.

El seu president, David Bonvehí, vol impedir que el partit es dissolgui i en vol mantenir l’estructura i la influència. Però acceptaria que el PDeCAT “evolucionés” cap a un partit sota les sigles de JxCat. Això sí, en cas que en mantingui el control ideològic.

Si finalment el PDeCAT s’integra a JxCat, el sector catalanista més moderat, pragmàtic i anti-unilateralista es podria plantejar fer una passa endavant i presentar-se a les properes eleccions catalanes amb una nova marca i amb l’objectiu de “mantenir l’esperit” amb què es va fundar el PDeCAT o recuperar “l’essència” de CDC. Aquí caldrà veure el rol que prenen exdirigents del partit com ara Marta Pascal, Jordi Xuclà -que aposta per investir Pedro Sánchez- o Carles Campuzano, a més d’altres personalitats de l’entorn del PSC i l’extinta CiU, que es podrien sumar en un hipotètic partit nou.

Aquest escenari també provocaria moviments en els espais del catalanisme moderat que representen Lliures, La Lliga, Nova Convergència, i l’entorn de Manuel Valls.

 

La transició

 

La fórmula per fer encaixar tot l’espai postconvergent és el pal de paller. L’opció que pren més força, ara mateix, és que la marca Junts per Catalunya abraci tot l’espai, on quedarien incorporats el PDeCAT i també la Crida -que aquest dimarts es reuneix amb Puigdemont a Waterloo. El líder de la Crida, Jordi Sànchez, acceptaria que la formació es dissolgués si JxCat es transforma en un partit convencional. Una altra via és la coalició entre PDeCAT i Crida, proposta que va posar damunt la taula l’expresident de la Generalitat i del Partit Demòcrata, Artur Mas.

 

El PDeCAT voldria mantenir l’estructura del partit, absorbir el sector d’independents de JxCat, i refundar el partit de Bonvehí sota la marca de JxCat -propietat del PDeCAT. S’aprofitaria l’arquitectura del Partit Demòcrata, però aquesta via no és de bon rebut per Puigdemont ni per Sànchez. I és que els independents de JxCat, el seu líder i l’expresident de l’ANC prefereixen que PDeCAT i Crida es dissolguin sota la marca d’una nova formació -JxCat-, un camí que Bonvehí rebutja.

 

El País de Demà

 

El País de Demà ha celebrat les primeres reunions amb ERC, PSC i Units, i espera concretar una trobada amb el PDeCAT, tal com han explicat a l’ACN fonts de l’associació. Aquesta associació catalanista moderada està “satisfeta” per aquests primers contactes amb els partits, amb qui ha pogut debatre i compartir el seu manifest.

 

Segons El País de Demà, el secretari general de Vicepresidència, Economia i Hisenda, Albert Castellanos, va ser l’interlocutor de la reunió amb ERC, on es va parlar sobretot d’economia. Amb el PSC es van abordar temes socials i de formació. Per últim, l’executiva d’Units -amb Ramon Espadaler al capdavant- va debatre els eixos principals del manifest d’El País de Demà. L’associació manté que donarà suport als partits -existents o que es puguin crear- que n’assumeixin les reflexions.

 

La decisió del TJUE sobre Junqueras, l’estratègia de Puigdemont, la sentència contra Torra, la proposta d’encaix del PDeCAT, el futur de la Crida, i les aspiracions d’El País de Demà i el seu entorn són els factors que decidiran el futur de l’espai sorgit de l’extinta CiU. I, per tant, dibuixaran també el mapa polític de les properes eleccions al Parlament.

 

 

 

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut