Dimecres, 1 de febrer de 2023 - Edició 1651
La República

La corrupció en el Consell Esportiu de l’Hospitalet posa en crisi el PSC

La UDEF creu que el Consell Esportiu de l’Hospitalet va pagar actes de campanya del PSC, segons ‘Nació Digital’

Redacció 14/01/2022
Pla general de l'executiva del PSC amb Eva Granados, Carmen Andrés, Salvador Illa, Núria Marin i altres dirigents aplaudint Miquel Iceta durant el 14è Congrés del partit el 13 de desembre de 2019

La Policia troba documents que acrediten despeses d’esdeveniments sense cap relació amb l’activitat de l’entitat

La Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional creu que el Consell Esportiu de l’Hospitalet va pagar actes de campanya del PSC. Així ho afirma la publicació ‘Nació Digital’, que assegura que ha tingut accés a l’últim sumari judicial a l’entorn de les irregularitats a l’ens esportiu. En aquest escrit s’especifica, segons el mitjà, que la Policia té documents “relacionats amb esdeveniments de partit polític, les despeses dels quals ha sufragat el Consell Esportiu, i que no mantenen cap relació amb l’activitat pròpia” d’aquest ens. Un d’aquests actes, afegeix ‘Nació Digital’, seria un dinar de la campanya electoral municipal el maig del 2019. En aquells comicis Núria Marín va obtenir majoria absoluta.

En aquell dinar, que, sempre segons el que publica ‘Nació Digital’, la UDEF creu que hauria pagat el Consell Esportiu, hi haurien participat la mateixa Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona i vicepresidenta del PSC, al costat de Cristian Alcázar, ara tinent d’alcaldia i investigat en la causa, Cristóbal Plaza, regidor que va dimitir, i Jaume Cruells, regidor sense atribucions després de denunciar les irregularitats a l’ens esportiu. La investigació afirma que al sopar també hi va haver representants d’entitats d’aquest àmbit, en plena campanya de les municipals i amb contingut propagandístic electoral. L’informe policial, afegeix ‘Nació Digital’, es refereix a diversos esdeveniments.

 

La investigació policial també conclou que el Consell Esportiu es va fer càrrec de despeses alienes a l’activitat, com ara multes de trànsit -una en concret de Plaza, aleshores director de l’ens-, tiquets de locals de còctels, altres àpats o compres a plataformes digitals com Amazon.

 

Alhora, el sumari judicial analitza els “vincles de política de partit” al Consell Esportiu, i destaca, segons el mitjà digital, que la composició de la comissió directiva “reflecteix un clar control d’aquest òrgan per persones que estan vinculades al PSC”, amb 12 membres de l’entitat -que és privada- escollits per l’Ajuntament, i amb la regidoria d’Esports exercint-ne la presidència. La temporada 2017-2018 la UDEF identifica, entre els 12 escollits, 7 persones amb un “vincle estret amb el PSC”, xifra que augmentaria a 10 l’any següent.

 

La causa judicial investiga ara com ara 14 persones, entre les quals la mateixa Marín per presumpta omissió del deure de perseguir el delicte, després que Graells li transmetés el febrer del 2019 que tenia proves de presumptes irregularitats a l’ens.