Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

La Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya veu vulnerat el dret de defensa en la revocació del tercer grau

L’entitat reclama al consell dels advocats catalans que tramiti una queixa al CGPJ

Avatar
Agències 06/12/2020

La Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya ha denunciat la vulneració del dret de defensa en l’àmbit penitenciari amb la decisió del Tribunal Suprem de revocar el tercer grau dels presos independentistes. L’entitat ha subratllat que els jutjats de vigilància penitenciària són els encarregats de tutelar els drets dels presos, i en aquest capítol, al seu parer, entren els beneficis penitenciaris. Segons aquest grup d’advocats, el Suprem n’ha de quedar al marge. També ha criticat que l’alt tribunal estigui aplicant un “caràcter retributiu i exemplificant” que la llei penitenciària no té, i ha reclamat al Consell de l’Advocacia Catalana que tramiti una queixa al Consell General del Poder Judicial.

Aquest grup d’advocats també ha constatat que s’està “burlant” la independència judicial i la no jerarquia dels tribunals”, i ha defensat que el dret penitenciari no és una disciplina que pugui ser entesa només com una mera “subordinada” del processal. “No és el mateix un jutjat o tribunal sentenciador que el jutge de vigilància penitenciària”, apunta la coordinadora, que defensa que el tribunal sentenciador es quedi al marge una vegada els condemnats passen a dependre de l’administració penitenciària

“Ens estem trobant, doncs, amb un règim penitenciari que no compleix el principi de resocialització. S’està aplicant un règim de punició fixant regles especials que per a altres casos no s’han fixat o han estat molt més laxes”, continua la coordinadora, que demana empara als col·legis de l’advocacia i al Consell de l’Advocacia de Catalunya perquè es posicionin davant d’un atac “tan greu als drets fonamentals”, tramitant la corresponent queixa al Consell General del Poder Judicial. A més, també alerta de les conseqüències de la decisió del Suprem en el conjunt de la població reclosa.