Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La contundent reflexió de Ponsatí sobre el triomf popular i el fracàs polític cinc anys després de l’1-O

|

- Publicitat -

L’eurodiputada de JxCat a l’exili Clara Ponsatí és coneguda per les seves opinions punxats i sinceres. Ara, 5 anys després del referèndum del primer d’octubre, ha compartit una reflexió sobre els encerts de l’1-O i el fracàs a l’hora de materialitzar la independència.

“L’indiscutible èxit del referèndum contrasta amb la magnitud de la renúncia en la materialització del seu mandat”, assegura en un extens fil de Twitter. Ponsatí destaca el paper de la societat civil mobilitzada i disposada a superar els intents de l’Estat de frenar la votació. “Quan va ser el torn dels polítics, dels dirigents que havien promès a la societat civil que si votaven independència, tindrien la independència, no van complir la seva part”, critica.

Publicitat

La consellera d’Educació durant l’1-O no dubta en reprendre els polítics que ara “piloten l’autonomia” i que van renunciar a complir el mandat, adaptant-se al 155 i sotmetent-se a Espanya. De fet, els acusa de “desmobilitzar, desmoralitzar i confondre la mobilització popular”.

Una lliçó que no s’oblidarà

Però Ponsatí creu que això es pot revertir i defensa l’arribada de “nous lideratges polítics capaços d’encapçalar amb valentia i credibilitat l’envit contra l’estat espanyol”. Per això, tot i el decebedor paper dels polítics en el “moment determinant”, la consellera reivindica que la “principal lliçó del referèndum” és “la potència i capacitat extraordinària de la mobilització popular per fer la independència”. “Els catalans vam veure fins on podíem arribar amb la coordinació popular massiva, i aquesta és la lliçó que no s’oblidarà”, afirma.

Igualment, constata que l’única manera que té Espanya de frenar aquesta mobilització és “ensorrant la seva democràcia”, ja que per impedir el dret a l’autodeterminació “cal vulnerar-ne altres com la llibertat d’expressió, de pensament o de representació”. En aquest sentit, Ponsatí és contundent: “Espanya no pot impedir l’autodeterminació dels catalans sense autodestruir-se”.

Et pot interessar  El Tribunal de Comptes ignora l'amnistia i demana 3,1 milions d'euros a Puigdemont, Junqueras, Mas i la resta d’encausats pel ‘procés’ i l'-1O

Ponsatí també avisa tots aquells que “pretenen esperar el permís” d’Europa o d’Espanya que això només convida “a acceptar la submissió”. Finalment, acaba l’escrit amb esperança. “La deixa de l’1-O és precisament aquesta consciència, que no hi ha alternativa a la independència i que només nosaltres mateixos, els catalans, podem aconseguir-la. Ens cal encara una política a l’altura d’aquesta consciència”, conclou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut