Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

La comunitat gitana exigeix “disculpes” i “reparació” a la CCMA per les burles a ‘Bricoheroes’ i ‘El Búnquer’

La federació d’associacions gitanes de Catalunya avisa que els comentaris no es poden emparar en la llibertat d’expressió

Redacció 27/01/2023

La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) ha comparegut al Parlament per mostrar el seu malestar amb el contingut de diversos episodis del programa d’humor ‘Bricoheroes’, de TV3, presentat per Jair Domínguez i Peyu.

La portaveu de l’entitat Susana Martínez Heredia ha dit que no es pot emparar en la llibertat d’expressió l’humor “quan es converteix en eina per fomentar l’odi i fer mal a terceres persones”. Davant això, la FAGIC ha exigit als òrgans de govern de la CCMA “disculpes” i “reparació” a través de l’emissió de continguts que ofereixin una altra imatge de la seva comunitat. Així mateix, han “estès la mà” als mitjans públics per ajudar-los en la difusió d’informació “que ajudi a combatre estereotips”.

La FAGIC ha argumentat que el dret a l’honor, la identitat personal i familiar i la pròpia imatge són preceptes constitucionals que es van veure vulnerats en almenys dos programes de ‘Bricoheroes’, i també en un del radiofònic ‘El Búnquer’, i avisa que no es poden emparar en la llibertat d’expressió.

L’aleshores director de TV3, Vicent Sanchis, es va disculpar pel contingut del primer dels episodis i es va comprometre a oferir continguts que dignifiquessin la comunitat gitana. Tanmateix, en un nou episodi del programa va tornar a contenir un acudit amb “estereotips” sobre els gitanos.

Davant l’immobilisme, representants de la FAGIC van decidir apel·lar als òrgans de govern de la CCMA, i sol·licitar la seva compareixença a la comissió de control parlamentari de l’òrgan, abans d’obrir una via judicial, que no està descartada.

Reclamen més que una disculpa 

La federació d’associacions gitanes de Catalunya ha demanat a la CCMA que “vetlli per un tracte digne i que prengui les mesures perquè aquests fets no es tornin a repetir”. La FAGIC reclama no només una “disculpa” pública i la retirada dels episodis de ‘Bricoheroes’, sinó també que es “reparin les conseqüències causades a la imatge de la comunitat gitana, amb l’emissió de programes que tinguin una audiència similar o superior” a la dels continguts censurats. També han demanat al CAC que actuï d’ofici i valori si el cas s’adequa al llibre d’estil de TV3, i que n’informi el Parlament.

Tots els grups parlamentaris han fet seves les crítiques dels compareixents i la majoria han entonat una disculpa per una compareixença que “no s’hauria hagut de produir”, conseqüència d’un “humor que ataca els més vulnerables”, en expressió de la diputada d’ERC Raquel Sans.