Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

JxCat porta avui al Parlament la seva proposta per poder investir Puigdemont a distància

Els partits catalans portaran aquest divendres al Parlament les seves respectives propostes per reformar el reglament de la Cambra en una nova reunió de la ponència que aborda aquesta qüestió. […]

Agències 01/02/2019
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu

Els partits catalans portaran aquest divendres al Parlament les seves respectives propostes per reformar el reglament de la Cambra en una nova reunió de la ponència que aborda aquesta qüestió. Diverses fonts parlamentàries han explicat que els grups han pactat que aquesta trobada serveixi perquè cadascun esbossi les seves idees per millorar el funcionament de la Cambra. Així, durant la ponència cada grup exposarà els seus plantejaments -oralment, encara sense textos escrits- que hauran de treballar-se en les properes setmanes per arribar als consensos que siguin possibles abans de proposar un redactat final.

JxCat ha impulsat aquesta ponència amb la idea que la reforma serveixi, entre altres qüestions, perquè el Parlament pugui fer investiduras telemàtiques, és a dir, per poder investir Carles Puigdemont sense necessitat que torni de Bèlgica. Diverses fonts de JxCat  han explicat que així ho transmetran en la reunió d’aquest divendres, i recorden que és una idea que sostenen des de fa mesos, quan va fracassar l’intent d’investir Puigdemont al gener del 2018.

Aquest grup parlamentari defensa que la seva idea no és gens complexa: volen que en el reglament de la Cambra es reflecteixi la reforma de la llei catalana de Presidència que el Parlament va aprovar al maig del 2018 i en la qual es recollia la possibilitat de fer investiduras telemàtiques. Aquella reforma de la llei es va aprovar amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, però el Tribunal Constitucional la va suspendre després que el Govern central presentés un recurs en contra. Finalment, aquests tres partits van acatar la decisió i van buscar una alternativa a Puigdemont.

Ara JxCat torna a recuperar la idea de la investidura a distància, que no circumscriu només a Puigdemont, sinó que considera que hauria de quedar recollida al Parlament per a altres casos eventuals de futur.

Primer aniversari

Aquest dimecres es va complir el primer aniversari de la investidura fallida de Puigdemont, i JxCat va llançar a les xarxes socials un vídeo en el qual lamentava el que havia passat i assegurava que la “decisió correcta” era, i segueix sent, tornar-lo a investir.

És un tema que enfronta els grups: no només els partits contraris a la independència rebutgen les investidures a distància, sinó que ERC en el passat també ha expressat els seus recels cap a aquesta operació política.

Més enllà de la qüestió de la investidura, la ponència també té previst abordar altres qüestions com per exemple millorar la paritat en els òrgans de la Cambra catalana. Actualment, en la Mesa del Parlament, només hi ha una dona d’un total de set membres.

Propostes dels lletrats

També en la sessió d’aquest divendres els lletrats i els serveis lingüístics del Parlament presentaran les seves propostes per modificar el reglament en qüestions tècniques i de llenguatge que consideren que es podrien millorar.

De cara a les properes setmanes, els grups també proposaran compareixences d’experts que ofereixin el seu coneixement en temes concrets del reglament, com precisament el de la paritat en tots els òrgans de la Cambra.