Dilluns, 24 de Febrer de 2020 - Edició 578
La República

JxCat i ERC demanen mesures perquè Policia i Guàrdia Civil tampoc facin servir pilotes de goma a Catalunya

Plantegen impulsar iniciatives legislatives al Congrés i el Senat per aconseguir-ho

Avatar
Agències 25/10/2019
Policia Espanyola carregant a l'aeroport del Prat | Marc Puig

Els grups parlamentaris d’ERC i JxCat han registrat una proposta de resolució a la comissió d’Interior del Parlament amb la qual busquen que es prenguin mesures perquè tots els cossos i forces de seguretat de l’Estat apliquin les mateixes normes que els Mossos d’Esquadra i no puguin usar pilotes de goma a Catalunya.

El document, registrat el dijous, recorda que el 18 de desembre del 2013 el Parlament va debatre les conclusions de l’Informe de la Comissió d’Estudi dels Models de Seguretat i Ordre Públic i l’Ús de Material Antidisturbis en Esdeveniments de Masses i va adoptar una resolució en el ple en la qual va aprovar les conclusions d’aquest informe.

En l’informe es demanava entre altres coses “posar èmfasi en la prevenció i la mediació més que en el mer tracte d’ordre públic, en la traçabiltat i la responsabilitat” de les actuacions policials.

Subratllen que les conclusions de l’informe van portar al Parlament a rebutjar l’ús de les pilotes de goma com a material antidisturbis i a una resolució que instava els Mossos a no utilitzar-les, cosa que la policia catalana va assumir.

Els dos grups parlamentaris impulsen aquesta resolució i atenen a “les actuacions policials no ajustades a protocol o injustificades que s’hagin pogut produir durant les manifestacions de les últimes setmanes”.

“Especialment, l’ús de bales de goma que va fer el Cos Nacional de Policia que viola la voluntat del Parlament que no s’utilitzi aquest material pels cossos policials al nostre país”, subratlla el text.

“Èmfasi en la mediació”

Per tot això, demanen a la Comissió parlamentària que la cambra insti el Govern català a garantir que els Mossos compleixin la resolució del 2013 amb “especial atenció i seguiment” a l’apartat que posa èmfasi en la mediació i la prevenció per sobre de les mesures d’ordre públic.

Però també “exigeixen a tots els cossos i forces de seguretat de l’Estat” el compliment d’aquesta resolució, després que en les manifestacions a les quals fan referència quatre persones perdessin un ull.

Plantegen que es duguin a terme les investigacions de totes les actuacions policials i se segueixin els mecanismes d’investigació interna corresponents i, “en el cas que siguin injustificades o que no s’ajustin a protocol, es depurin les responsabilitats i s’informi a la ciutadania amb total transparència”.

Aquest últim apartat arriba després de l’anunci del president de la Generalitat, Quim Torra, que en la roda de premsa després del Consell Executiu del dimarts, va avançar que promouria una comissió d’investigació parlamentària sobre les actuacions policials.

Si es té en compte que el ni el Parlament ni el Govern català tenen competències sobre cossos de seguretat més enllà dels Mossos, JxCat i ERC demanen als partits polítics amb representació al Congrés a prendre iniciatives legislatives a la cambra baixa i al Senat amb l’objectiu que “tots els cossos i forces de seguretat de l’Estat que operin en Catalunya compleixin amb els estàndards i protocols manats pel Parlament”.

Relacionats