Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

JuntsxCat esgrimeix la immunitat dels eurodiputats

La polèmica beneficia a Puigdemont JxCat contempla el retorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Catalunya si és elegit eurodiputat perquè la immunitat de la qual gaudeixen els […]

Avatar
Agències 12/03/2019

La polèmica beneficia a Puigdemont

JxCat contempla el retorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Catalunya si és elegit eurodiputat perquè la immunitat de la qual gaudeixen els representants del Parlament Europeu només es restringeix en el cas d’un delicte flagrant.

Així ho ha esgrimit el vice-president primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), que aquest dimarts ha compartit a través de Twitter que l’Eurocambra “s’ha vist obligada a modificar una informació errònia del seu web” en relació amb la normativa europea sobre la immunitat dels eurodiputats.

En el primer text, que Costa ha adjuntat, es deia que la immunitat no és aplicable quan un eurodiputat “ha comès o és sospitós d’haver comès un delicte”, mentre que en la nova versió ho limita al delicte flagrant.

Amb aquest canvi, JxCat interpreta que Puigdemont no podria ser detingut a Espanya si és triat eurodiputat perquè gaudirà d’aquesta immunitat des del moment en què el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publiqui els resultats dels comicis del 26 de maig.

Puigdemont ha assegurat aquest mateix dimarts que per exercir d’eurodiputat “no necessàriament” ha de recollir l’acta davant la Junta Electoral Central, i ha assegurat que hi ha antecedents com el cas de l’exdiputat basc detingut per terrorisme per col·laboració amb ETA Ángel Alcalde.

Existeix, a més, el precedent de l’Agrupació Ruiz-Mateos, liderada per José María Ruiz-Mateos, accionista principal de Rumasa i Nova Rumasa, que va permetre a l’empresari adquirir la condició d’eurodiputat el 1989 i eludir ser detingut, encara que pesava sobre ell una ordre de cerca i captura.