Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Junts per Catalunya demana el retorn dels papers de Salamanca pendents

Laura Borràs reclama a l’executiu de Sánchez que expliqui el calendari de retorn després de la sentència del Suprem que dona la raó a la Generalitat

Agències 21/06/2019
Exterior de l'edifici que acull l'arxiu de la Guerra Civil, a Salamanca / Wikimedia Commons
La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha presentat aquest divendres una pregunta per escrit al govern espanyol en què reclama que clarifiqui el calendari de devolució dels ‘papers de Salamanca’ identificats per la Comissió Mixta que encara no han estat lliurats a la Generalitat. Borràs recorda que dilluns passat el Tribunal Suprem va donar la raó a la Generalitat i va sentenciar que l’Estat està obligat a complir la Llei de restitució pel que fa als documents pendents de la devolució. Per aquest motiu pregunta a l’executiu de Sánchez “quin serà el calendari que aplicarà per a la devolució dels ‘papers de Salamanca’ a la Generalitat”.
Borràs ha registrat la pregunta després que dilluns passat la Sala Tercera del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem va resoldre a favor de la devolució a la Generalitat de Catalunya d’una nova remesa de documents que es troben a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, a Salamanca, que han de ser “restituïts als seus legítims titulars”.

El Suprem ratificava una sentència de l’Audiència Nacional del 2016 que donava raó a la Generalitat i emplaçava l’Estat a fer efectiva una devolució que s’havia d’haver produït el 2014. L’Estat fins ara ha endarrerit la devolució adduint que els documents eren “de persones jurídiques suprimides o desaparegudes” i, per tant, no existia la possibilitat que els legítims propietaris els acabessin rebent.

L’alt tribunal, però, va desestimar el recurs que l’Advocat de l’Estat havia presentat contra la decisió de l’Audiència Nacional i va sentenciar que ha de fer efectiva la transferència en compliment de la Llei de restitució aprovada durant el govern de Zapatero.