Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva demanen l’alliberament per fer campanya i garantir el seu dret de defensa

Els advocats d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva han anunciat que demanaran l’alliberament de tots ells per fer campanya el 28-A i també per garantir […]

Agències 03/04/2019
Els presos polítics catalans
Els advocats d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva han anunciat que demanaran l’alliberament de tots ells per fer campanya el 28-A i també per garantir el seu dret a defensa. En el cas de Jordi Pina, ja ha registrat l’escrit on argumenta que el judici s’allargarà i que els seus representants no poden preparar bé les sessions des de la presó. També diu que no fugiran i que es presentaran davant del tribunal i recorda que el 4 de desembre de 2017 un dels motius que va esgrimir el jutge instructor Pablo Llarena per deixar en llibertat Rull i Turull va ser, precisament, que es presentaven a les eleccions del 21-D. Per demostrar que no fugiran, proposa mesures menys gravoses com aportar tot el seu patrimoni i també es comprometen a no sortir de Madrid. ERC presentarà els escrits properament, tal com ha anunciat el portaveu jurídic, Joan Ignasi Elena. La resta de defenses es podrien adherir a les mateixes peticions.
L’advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ha presentat aquesta tarda els tres escrits davant la secretaria. Reconeix que és la primera vegada que demana la llibertat d’un client enmig d’un judici i n’ha explicat els motius.
Per una banda, reconeix que estan en joc els seus drets polítics perquè tots tres són candidats a les eleccions al Congrés el 28-A i que, per tant, si estan en llibertat podran fer campanya en igualtat de condicions. “Podrien fer campanya, podrien fer debats i atendre els mitjans de comunicació amb normalitat després d’assistir al judici”, ha remarcat.
A més, recorda que el magistrat instructor en una interlocutòria del 4 de desembre del 2017 quan va deixar en llibertat alguns acusats (entre ells Rull i Turull) va argumentar que el fet que es presentessin a les eleccions del 21-D era un motiu que reduïa el risc de fugida i demostrava “arrelament”.
Alguns acusats es queden dormits a la sala
El lletrat també ha dit que no tenen garantit el dret a defensa si preparen les sessions des de la presó i ha afegit que el judici s’allargarà durant setmanes. A més, ha dit que alguns dels acusats es queden dormits a la sala per les “llargues sessions” i ha dit que això no els passa als que estan en llibertat.
Proposa arrest domiciliari com a alternativa
En l’escrit, el lletrat ja s’avança a una negativa del tribunal i proposa mesures alternatives i menys greus per si la sala considera que es manté el risc de fugida. Per exemple, ofereix tot el patrimoni de cadascun d’ells per assegurar una possible fiança, la limitació dels seus moviments a dins de la comunitat autònoma de Madrid o a la ciutat, complementat amb controls telemàtics i policials o, en última instància, el seu arrest domiciliari a algun lloc determinat de Madrid i sota custòdia policial.
“La seva actitud s’ha demostrat que no és la d’una persona que vol fer les maletes i marxar dècades sense poder tornar a Catalunya”, ha manifestat Pina, que creu que serien “burros” si els deixen en llibertat i no es presentessin al judici. A més, reconeix que té “bona amistat” amb tots tres i que li han garantit que es presentarien davant del tribunal.
Ara, aquest escrit es traslladarà a la resta de defenses i a les acusacions i la decisió final la tindrà el tribunal. Per això, podria ser que algunes defenses s’adherissin.

ERC ho farà en les properes hores 

De la seva banda, el portaveu jurídic d’ERC, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que entre aquesta tarda i demà presentaran peticions perquè s’alliberin els seus defensats. Elena ha recordat que alguns d’ells –com Junqueras i Romeva- es presenten a les eleccions, i ha considerat que el fet que estiguin a presó vulnera els drets de participació política tant d’ells com dels electors.

A més, ha recordat que la previsió inicial era que el judici durés fins a l’abril, però que ara ja s’augura que la vista durarà potser fins al juliol. “Són sis mesos amb jornades de dotze hores per a ells”, una rutina que Elena ha qualificat de “dura” i que ha advertit que pot vulnerar el dret de defensa dels encausats.

També ha recordat que els líders independentistes porten més de 500 dies a la presó, i que el principal argument pel qual hi són és per la presumpta comissió d’un delicte de rebel·lió que, al seu entendre, cada vegada està més en “qüestió”.