Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

Junqueras: “Davant del Tribunal apel·laré als valors europeus”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, obre la portada del diari italià La Stampa aquest diumenge amb una entrevista feta des de la presó de Lledoners en la qual assegura: “tot […]

Redacció
Redacció 06/01/2019
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu

El president d’ERC, Oriol Junqueras, obre la portada del diari italià La Stampa aquest diumenge amb una entrevista feta des de la presó de Lledoners en la qual assegura: “tot i estar reclòs a la presó no renuncio a la Catalunya independent”. “El TS segurament em condemnarà”, admet Junqueras que diu que afronta el judici de manera positiva. “En el fons estic content, ara podré explicar als espanyols i als europeus que no hem comès cap crim, que organitzar un referèndum no està castigat en el codi penal”, explica. Pel que fa a la manca d’unitat de les forces independentistes, el líder republicà diu que malgrat les diferències amb Carles Puigdemont, “en el fons” tots dos estan “d’acord” perquè volen un “referèndum acordat amb l’estat espanyol”.

Junqueras no es fa il·lusions sobre la possibilitat d’una sentència positiva, ja que, segon ell, “fins ara res ha estat just” tot i que “els tribunals de mig Europa han reconegut que no hi va haver violència a Catalunya”. “Els pròxims anys de la meva vida no seran fàcils, però el meu propòsit segueix sent una Catalunya independent en una Europa federal, amb unes institucions fortes”, explica. Amb tot, diu que se sent “fort” i que “la presó és la prova” que han estat “coherents”.

El líder republicà reitera que el seu partit no donarà suport als pressupostos generals de l’Estat (PGE) a no ser que “Sánchez faci alguna proposta” que els faci canviar d’opinió. Amb tot, valora positivament els esforços del govern espanyol i assegura que “és obvi” que prefereix l’actual president espanyol “abans que a un altre govern diferent”.

Junqueras diu que “ningú té més pressa” que ell per aconseguir la independència però matisa: “he de fer que allò que vull per a la meva gent es pugui realitzar efectivament”. Pel que fa a la manca d’unitat independentista, Junqueras assegura que malgrat les diferències amb Carles Puigdemont, “en el fons estem d’acord, volem un referèndum acordat amb l’Estat espanyol”.