Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Joventut vol donar suport als artistes joves amb 24.600 euros

L’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert el termini per participar a les convocatòries públiques Art Jove 2019, que aquest any arriben […]

Redacció
Redacció 02/10/2018

L’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert el termini per participar a les convocatòries públiques Art Jove 2019, que aquest any arriben a la seva 14a edició. Els artistes seleccionats, d’entre 16 i 30 anys, desenvoluparan les seves produccions conjuntament amb centres d’art com el MACBA, el MNAC, Hangar o el HISK de Gant (Flandes)

La proposta consta d’un màxim de setze premis destinats a la producció de nous projectes artístics, quatre beques destinades a la mediació i educació en art, i dues beques d’intercanvi internacional i estan dirigides a joves d’entre 16 i 35 anys que vulguin fer un salt qualitatiu en la seva formació com a artistes i que necessitin un impuls en la professionalització de les seves carreres com a productors. En total, la convocatòria Art Jove 2019 està dotada amb un pressupost de 24.600 euros.

Gràcies als convenis de Joventut amb diferents centres d’art de referència d’arreu de Catalunya, els premiats i becaris podran vincular les respectives iniciatives amb l’activitat d’aquests museus: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Hangar, Centre d’Art La Panera, Lo Pati Centre d’Art, Centre d’Arts Contemporànies de Vic (ACVic) i Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) de Gant (Flandes), a més de la pròpia Sala d’Art Jove.

A més d’aquestes col·laboracions, les propostes seleccionades tant en l’àmbit dels Premis com de les Beques podran rebre el suport per a la producció de part del prestigiós Hangar Centre de producció i recerca d’arts visuals de Barcelona. Aquest centre valorarà, en cada cas, la seva col·laboració amb el jove beneficiari de l’Art Jove 2019 tant pel que fa a l’assessorament per a la producció com en l’abastiment de recursos.

Segons ha destacat la nova directora general de Joventut, Norma Pujol, amb la convocatòria Art Jove 2019 “volem impulsar i ajudar els artistes emergents, tant en l’àmbit de la formació com en el seu salt als circuits professionals de primer nivell”. Segons ha recordat Pujol, diferents estudis sociològics indiquen que el consum cultural dels joves és superior al dels adults, tot i que es desenvolupa amb uns patrons diferents de comportament. “I malgrat aquest major consum cultural, i malgrat una millor preparació acadèmica, molts joves artistes no veuen recompensat el seu esforç a l’hora de professionalitzar-se. És una realitat que cal canviar, i amb la convocatòria Art Jove volem fer-ho possible”, ha conclòs.

Finalment, Pujol ha destacat que més de 300 joves artistes ja han pogut gaudir de la convocatòria Art Jove des dels seus inicis.