Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

Jordi Sànchez és manté ferm en la defensa del referèndum: “Ho tornaria a fer”

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez, s’ha mantingut ferm en una entrevista a NacioDigital a l’hora de defensar el seu paper en l’organització del referèndum. […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 10/09/2018
Jordi Sànchez, atenent els mitjans de comunicació davant l'Audiència Nacional, el 6 d'octubre de 2017 / ACN

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez, s’ha mantingut ferm en una entrevista a NacioDigital a l’hora de defensar el seu paper en l’organització del referèndum.

Preguntat sobre els fets d’octubre Sánchez ha reivindicat, “amb orgull” el fet d’haver format part dels “centenars de milers d’homes i dones que vam fer possible l’1 d’octubre, el moment de dignitat ciutadana i de país més important dels últims 75 anys”. En aquest sentit, però, no n’està de fer autocrítica: “Vàrem ser ingenus pensant que l’Estat respectaria els drets polítics i cívics propis de qualsevol democràcia. En qualsevol cas el balanç del mes d’octubre és clarament positiu, i els encerts són molt superiors als errors”.

Davant la nova tendència que sembla arrelar en l’avantguarda del moviment; una negociació amb l’executiu de Pedro Sànchez, l’expresident de l’ANC ha afirmat que “si volem donar una oportunitat al diàleg, centrem-nos en el diàleg. Si el diàleg no dona fruits, ja tindrem temps en el futur de parlar de tot el que considerem oportú”.

Amb les eleccions municipals qüestionant el format amb el qual presentar-se, Sánchez assevera que “més que ritmes diferents el que em preocupa és un excés de tacticisme que observo que existeix. Hi ha qui pensa més en el benefici del mateix partit que en els beneficis de la unitat del sobiranisme”. En aquesta línia, ha defensat la unitat electoral del moviment com a estratègia guanyadora: “Afirmo que sense la unitat que va representar Junts pel Sí no hagués estat mai possible el referèndum. De la mateixa manera mantinc que si el 21-D haguéssim anat amb una llista conjunta com el 2015, avui l’escenari seria encara millor del que ho és als nostres interessos”.

Des del 16 d’octubre del 2017 està en presó preventiva per sedició. La seva detenció està en relació a l’Operació Anubis (déu egipci de la mort) que es va posar en marxa per la Guardia Civil el 20 de setembre de 2017. La base del seu suposat delicte és l’organització d’una manifestació que hauria cridat a l’alçament contra l’estat segons la benemèrita.