Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023
Edició 1890

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de setembre del 2023

Jordi Pujol alerta del “retorn a la inseguretat” econòmica i identitària després de dècades de progrés

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha advertit d’un retorn a la inseguretat” econòmica, social, cultural i identitària que trenca el progrés que va predominar en la segona meitat del segle XX, i alguns anys del XXI.

Publicitat

 

Així s’ha expressat en l’article ‘Del dret a decidir i de la voluntat de ser’ que ‘La Vanguardia’ ha publicat aquest diumenge i que ha recollit Europa Press, coincidint amb la redifusió de la conferència ‘Herder i Renan. I el dret a decidir’ que l’expresident va donar al 2014.

 

Al fil de les tesis d’aquesta conferència, Pujol ha afirmat que Catalunya “ha de disposar d’un règim polític i institucional que li asseguri capacitat d’actuar amb eficàcia sobre la seva gent” per fer front als reptes actuals.

 

Així, ha demanat assegurar la seva capacitat “de crear condicions de bona convivència” i de facilitar el desenvolupament humà, col·lectiu i individual, en uns moments en què les societats tornen a estar en tensió després de dècades de millora social i econòmica.

 

SER “NACIÓ”

Ha mantingut que al llarg dels segles Catalunya ha experimentat una “persecució d’elements bàsics” d’identitat com la llengua i la cultura, i la memòria i determinades formes de vida, a més de polítiques estatals de caràcter unificador, segons ell.

 

“A casa nostra la voluntat de ser ha estat també un factor bàsic de la Nació. Que Vicens Vives va explicar molt bé. I que la mateixa història de Catalunya atesta”, ha afirmat.

 

“Després de tot això i de molta immigració –ja des del segle XVIII, i sobretot XIX i XX (i ara mateix)– que s’ha incorporat amb benefici general, és a dir, de tota la societat catalana, Catalunya ha mantingut la seva personalitat”, ha sostingut.

 

A partir d’aquí, s’ha expressat amb força i capacitat de proposta positiva –ha mantingut–, “amb reivindicació d’un autogovern consolidat i garantit, i fins i tot últimament amb un vot independentista molt alt”.

 

“Tot això són assumptes a tenir en compte ara que hi ha i hi haurà polèmica sobre conceptes com nacionalisme i patriotisme, identitat i cosmopolitisme, dret a decidir i voluntat de ser. I en aquest sentit sí que m’ha semblat que la meva conferència sobre Herder i Renan de fa sis anys té sentit, és interessant i pot ajudar a reflexionar”, ha conclòs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió