Dissabte, 8 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Jordi Bilbeny torna a la càrrega

Librooks reedita “Cristòfor Colom: Príncep de Catalunya”

Joan Vila i Boix 06/05/2019
Monument a Colom / Wikipedia

El fundador de l’Insitut Nova Història, Jordi Bilbeny, torna a la càrrega amb la reedició del seu famós llibre; “Cristòfor Colom: príncep de Catalunya”, en el que planteja i demostra la catalanitat del descobridor d’Amèrica.

L’editorial Librooks comparteix amb el públic aquest volum que tanta polèmica ha portat al principat. L’origen del descobridor sempre ha estat un misteri que pocs han resolt. La teoria més estesa afirma que era genovès, contestada per Bilbeny amb el següent argument: Com podria el fill d’un plebeu arribar a ser Virrei?

D’aquesta manera, durant més de tres-centes pàgines l’autor demostra la genealogia noble de Colom. Qui segons el llibre, seria un aristòcrata ben relacionat amb els estaments reials de Catalunya, enfrontat als reis durant les guerres civils del segle XV. Alhora que segons Bilbeny, una vegada descobertes les Índies, els reis Ferran i Isabel l’haurien fet caure en desgràcia pel contrapoder que podria haver suposat al Nou Món.

La catalanitat de Colom, doncs, quedaria demostrada per l’organització política que va donar a les terres descobertes, regides segons un virregnat, com ho estava en aquell moment Nàpols, Sicília o València. Així l’autor afirma que si hom dóna una organització que respon als esquemes catalans d’aquell moment, aquesta persona haurà de ser catalana.

L’autor, Jordi Bilbeny

Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és llicenciat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb un doctorat en Història Moderna a la Universitat de Barcelona suspès per raons de contingut. És un dels pares ideològics de la primera consulta independentista d’Arenys de Munt, un dels fundadors de l’Institut Nova Història i autor polifacètic de nombrosos llibres i articles sobre la censura de la història i la catalanitat de la descoberta d’Amèrica, així com de llibres de poesia i assajos de temàtica diversa. Ha publicat amb Librooks la reedició de la seva Brevíssima relació de la destrucció de la històriael 2014, La sardana i la religió de les bruixes el 2015, La data de naixement de Colom el 2017 i Inquisició i Decadència, el 2018. Des de fa més de trenta anys, exerceix una incansable tasca de conferenciant i divulgador que l’ha portat a plantejar les seves tesis per tota Catalunya.