Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Joan Tardà bescanta Junts en plena fase decisiva de les negociacions

La Vanguardia fa d’altaveu de la seva fòbia contra els que teòricament ERC vol que siguin els seus socis

Redacció
Redacció 07/05/2021
Joan Tardà participant en un acte d'ERC.

L’exdiputat d’ERC, Joan Tardà, ja ens té avesats a les seves astracanades i sortides de to. Ben coneguda és la seva fòbia contra Junts i el que representa. I els estirabots i difamacions de part seva ja no haurien de sorprendre. Però que ara, en els dies decisius de les negociacions entre ERC i Junts per intentar formar Govern amb Pere Aragonès de president, alci la veu en el termes que ho fa és una irresponsabilitat en tota regla, a no ser que l’objectiu sigui el dinamitar la possible entesa. Joan Tardà ja no té responsabilitats directes en la direcció d’ERC però és ben evident que la seva figura representa el partit per a molta gent. I ha trobat ara -ves per on- la complicitat de La Vanguardia, que li dedica una pàgina sencera perquè aboqui la seva bilis contra els que se suposa que ERC vol com a socis.

El titular és incendiari: “Junts ha creat un relat de falsedats per semblar patriotes de veritat”. Una idea que desgrana afirmant que “Junts presumeix d’un patriotisme que no exerceix. Atenent el fet que el país està destrossat i que sortirem de la pandèmia encara més destrossats, que fa falta un procés de desjudicialització del procés i una solució democràtica basa en el principi de la realitat, perdre el temps i no fer Govern no és només jugar a la ruleta russa d’una repetició electoral que desembocaria en ressentiment i ens portaria a una gran abstenció, sinó que també és un gran acte d’irresponsabilitat per part de Junts. No s’entén que ERC hagi de passar aquest calvari”.

Afegeix que hi ha “un interès comú del PSC i de Junts de barrer el pas al republicanisme perquè se senten amenaçats. Uns, en l’àmbit metropolità, i el nacionalisme veu com el republicanisme l’està desplaçant en l’hegemonia o el lideratge en l’àmbit naciona”. I conclou que “el somni humit dels nacionalistes sempre ha estat intentar que el republicanisme es convertís en el seu satèl·lit. Amb ERC, no ho han aconseguit. Al contrari”.

Tardà acusa l’independentisme que aposta per la confrontació amb l’Estat de viure en “escenaris màgics” però quan li pregunten per si la mesa de diàleg que defensa no ho és afirma: “Intentar associar diàleg, negociació i acords a rendició, traïciói botiflerisme no és només un reduccionsme intel·lectual, sinó que és una estupidesa, perquè la democràcia és consentiment”. Defensa que cal revitar la repetició electoral, de la qual responsabilitzaria a Junts.