Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Jaume Plensa ja és doctor honoris causa per la UAB

L’artista ha definit l’escultura com un “lloc on sempre podem tornar”

|

- Publicitat -

L’escultor Jaume Plensa ha estat investit aquest dimarts doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) “per les seves valuoses contribucions com escultor de renom internacional que, a més, ha desenvolupat un concepte escultòric de formes zoomòrfiques així com pel seu caràcter d’artista polifacètic de materials, sensacions i idees”. La rectora de la UAB, Margarita Arboix, que ha definit Plensa “com l’artista català viu amb més renom internacional respecte a obra instal·lada en espai públic”, ha destacat que les seves escultures “tenen ànima i vida”. Durant la lliçó magistral, Plensa ha destacat que “la inutilitat de l’art el fa imprescindible a la nostra societat” i ha definit l’escultura “com un lloc on sempre tornar”.

L’acte d’investidura s’ha fet a l’auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres i l’encarregada de defensar els mèrits del doctorand ha estat la seva padrina, la professora titular d’estètica i Teoria de les Arts del Departament de Filosofia de la UAB, Jèssica jaques, que ha definit l’escultura de Plensa “com un pensament que omple la immensitat” que “ha fet créixer un món i un teixit social” allà on ha instal·lat una de les seves obres. Jaques també ha apuntat que les cinc audàcies que planteja el procés creatiu de Jaume Plensa són creativitat, recerca, originalitat-innovació, revolució i transferència.

Publicitat

En la seva lliçó magistral, que ha preferit anomenar “suggeriment magistral”, Plensa ha recordat que el subjecte principal del seu treball ha estat sempre l’ésser humà i que per a ell l’escultura és “un lloc on sempre poder tornar”. Un lloc, ha afegit, com podria ser “la mà de la persona que estimes, la casa de la mare, o el llibre que vols rellegir; un lloc en el temps i l’espai propi i personal que ens abraça i protegeix”.

Plensa també ha destacat la importància que ha tingut la poesia en la seva obra. Després de recordar que va créixer en una casa plena de llibres, l’escultor ha afirmat que “els poetes han estat les potes de la taula que han sostingut el seu desenvolupament i dels que n’ha après tant”.

Sobre l’art, Plensa ha assegurat que “no serveix per a res” i que potser per aquesta “manca d’utilitat és tant important i imprescindible en la vida”. En aquest sentit, ha afegit que tant l’art com la bellesa “són el vincle que ho uneix tot” i que ell, amb la seva obra, ha intentat introduir la bellesa i l’art al món quotidià de la gent. “Portant la meva obra a carrers, places i museus he intentat portar a les comunitats espurnes de llum per il·luminar el seu dia a dia”, ha afegit.

Cinc nomenaments pel 50è aniversari

El de Jaume Plensa és el primer dels cinc doctorats honoris causa excepcionals que seran lliurats enguany amb motiu del cinquantè aniversari de la UAB tot responent a sengles eixos temàtics relacionats amb el coneixement i el compromís social.

Junt amb l’escultor català també seran investits el periodista Joaquim Maria Puyal, per reprendre les retransmissions radiofòniques en català d’un partit de futbol després de la segona república; l’advocada Caddy Adzuba, lluitadora a favor de la llibertat d’expressió i els drets humans a la República Democràtica del Congo; la microbiòloga i activista Marie-Paule Kieny, impulsora de patents gratuïtes per lluitar contra malalties pandèmiques a països en vies de desenvolupament; i la física teòrica Lisa Randall, que va ser la primera catedràtica d’aquest camps a Princeton i Harvard.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut