Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

Investiguen el líder andalús de Vox per un possible frau en ajudes públiques

Li van donar 2,5 milions d’euros que no va fer servir pel seu propòsit

Redacció
Redacció 06/11/2019
Francisco Serrano, president de Vox a Andalusia

La Fiscalia de Sevilla ha obert una investigació contra el cap de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, per aclarir si és culpable per un frau d’ajudes públiques obtingudes per un projecte que mai es va executar. El jutge en excedència va posar en marxa una societat amb una altra persona (ell era, però, el soci principal) i va rebre el 2016 un ajut del Ministeri d’Indústria de 2,5 milions d’euros, i Hisenda li reclama ara la devolució. Segons ha advertit el ministeri públic en un comunicat, si es troben “indicis racionals de criminalitat, es remetrien les diligències a la Fiscalia Superior d’Andalusia, atesa la seva condició d’aforat”.

Les ajudes sol·licitades haurien estat per instal·lar en una localitat de Huelva una fàbrica de premsat de fusta, però aquesta mai va arribar a construir-se. El projecte va rebre l’1 de desembre de 2016 una subvenció pública de 2,5 milions d’euros a retornar en 10 anys, amb tres de carència. El plaç per fer ús d’aquesta va acabar l’agost del 2018 i l’octubre de 2017 Serrano ja havia abandonar la societat i deixat el seu càrrec d’administrador en solitari.

Indústria va reclamar als socis que aportessin la documentació necessària en compliment de la llei de subvencions. En no fer-ho, va iniciar el procediment de reintegrament del préstec concedit, que es va resoldre el 5 de juny de 2019. El 20 de juliol va finalitzar el termini voluntari per a la devolució i el cas va passar a l’Agència Tributària.

Serrano només s’ha explicat amb un fil a través de Twitter: