Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

International Trial Watch denuncia l’actitud del Suprem en contra dels observadors durant el judici de l’1-O

Tot fa indicar que el Tribunal Suprem negarà l’entrada als observadors internacionals que International Trial Watch – Catalan Referendum case (ITW) ha demanat que siguin presents mentre duri el judici. […]

Jordi Bracons | Madrid
Jordi Bracons 29/01/2019
Imatge de la roda de premsa celebrada a Madrid

Tot fa indicar que el Tribunal Suprem negarà l’entrada als observadors internacionals que International Trial Watch – Catalan Referendum case (ITW) ha demanat que siguin presents mentre duri el judici. La plataforma, formada per 6 entitats de Drets Humans catalanes, però també una desena d’associacions espanyoles, europees i americanes, creu que és una “qüestió d’higiene democràtica” la presència d’observadors imparcials.

La tasca dels catedràtics en Dret serà estudiar si el judici es desenvolupa amb les “màximes garanties processals”. Tot i això, segons fonts jurídiques, la Sala Penal dirà no a la seva presència perquè consideren que serien “testimonis de part”.

Des de ITW, però, s’han mostrat “atònits” davant aquesta informació. Asseguren que no en saben res i creuen que seria un greu error negar-los l’entrada. Significaria que el Suprem “no té ni idea de la tasca que fan els observadors internacionals” i creuen que “no seria una bona senyal”, ja que confirmaria les sospites que han expressat diferents col·lectius internacionals sobre la si serà o no un judici “just”.

Amb tot, els observadors i les diferents associacions, entre les que es troben l’American Bar Asociation, la Federació Internacional de Drets Humans o l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates, es preparen per afrontar el judici contra l’independentisme. Tenen previst realitzar informes setmanals o quinzenals sobre l’evolució dels esdeveniments. Estudiaran si es compleixen els drets fonamentals dels encausats durant el judici, alhora que avaluaran les actituds de les diferents parts mentre durin les sessions. Una vegada el Suprem deixi el cas vist per sentència, s’elaboraran diferents informes finals.

Fonts del Suprem expliquen que “la Sala dirà si autoritza o no la presència d’observadors internacionals una vegada faci públic el seu auto de senyalament i inici del judici. Així es respondrà també a les peticions d’algunes de les defenses”