Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Infants i adolescents tutelats participen en una avaluació pionera del sistema de protecció català

La consellera de Drets Socials explica que aquest nou mètode té per objectiu posar l’infant “al centre de les polítiques”

Agències 03/01/2022
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera

Uns 2.000 infants tutelats, així com professionals dels seus equips educatius, han participat en una nova eina d’avaluació del sistema català de protecció a la infància. El nou mètode, pioner a l’Estat, és una iniciativa del Departament de Drets Socials i té per objectiu posar l’infant “al centre de les polítiques, escoltant-lo i garantint el seu dret a opinar i a participar en tot allò que l’afecta”, segons ha explicat aquest dilluns en un comunicat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

Impulsat amb la col·laboració del grup de recerca en infància i adolescència en risc social (IARS) de la UAB, el nou sistema consisteix en la creació d’un conjunt d’indicadors per obtenir informació dels joves i dels seus equips educatius.

Segons la consellera, “no té cap sentit voler fer millores d’un sistema sense donar veu als seus protagonistes”, de manera que ha anunciat que totes les decisions que prengui Drets Socials que afectin la vida dels nens tutelats es fonamentaran en les seves opinions. Concretament, Cervera ha explicat que l’estudi avaluarà els àmbits de la seguretat, l’estabilitat, el desenvolupament, la salut, l’educació, la participació i l’autonomia personal, així com el seu grau de benestar subjectiu.

Per recollir aquestes dades, la Generalitat ha fet arribar un qüestionari a unes 2.000 noies i noies i a membres dels seus equips educatius. Segons Drets Socials, l’objectiu és consolidar el projecte i que cada any pugui participar-hi una mostra representativa similar. D’aquesta manera, es disposarà d’informació periòdica i en 4 anys hi hauran col·laborat tots els equips que formen part del sistema, segons preveu el Departament.

A l’estudi, participen infants i adolescents tutelats per la DGAIA, d’entre 10 i 17 anys, que es troben en mesura protectora, sigui en un centre o en acolliment en família extensa o en família aliena. Es preveu que el projecte, emmarcat dins del Pla de millora del sistema de protecció a la infància, doni els seus primers resultats a partir del pròxim estiu.