Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Imputades Aguirre i Cifuentes pel finançament il·legal del PP de Madrid

Ahir, es publicava que càrrecs d’Aguirre haurien adjudicat 11 milions a un empresari implicat en la ‘caixa b’ dels populars

Redacció 02/09/2019
Cristina Cifuentes i Esperanza Aguirre, en una imatge d'arxiu

El jutge del cas Púnica, Manuel García-Castellón, ha citat com a investigades a les expresidentes madrilenyes Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes el dia 1 d’octubre i 18 del mateix mes (respectivament) perquè compareguin a l’Audiència Nacional. El magistrat ha acceptat així la petició de la Fiscalia Anticorrupció en relació a la peça sobre el presumpte finançament il·legal del PP de Madrid.

Ahir mateix, ‘Vozpópuli’ publicava que càrrecs d’Aguirre van adjudicar 11 milions a un empresari implicat en la ‘caixa b’ dels populars. Segons el digital, el magistrat García-Castellón hauria rebut informació de l’Agència Tributària espanyola sobre el fet que les empreses de Daniel Horacio Mercado (que ja va reconèixer haver fet factures falses a entitats públiques per cobrar els treballs encarregats pel Partit Popular d’Esperanza Aguirre) haurien facturat de manera irregular a la Comunitat de Madrid i els ajuntaments madrilenys governats pel partit prop d’11 milions d’euros entre 2006 i 2012.  Entre d’altres, les firmes d’Horacio Mercado van rebre diners directament de les Conselleries dels Governs d’Aguirre i  d’Àrees de Promoció Empresarial, dominada durant diversos anys per Francisco Granados, el presumpte capitost de la trama Púnica.

A més, la Guàrdia Civil ha confirmat que el 2007, coincidint amb les eleccions autonòmiques de la Comunitat de Madrid, les empreses van facturar contractes publicitaris a una vintena de constructores que s’haurien vist obligades per l’exconseller de Sanitat madrileny, Manuel Lamela, a pagar un percentatge de l’adjudicació per publicitar les obres de nous hospitals a benefici de les firmes de Daniel Horacio Mercado.En conclusió, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sosté que durant la campanya electoral de 2007 el Partit Popular madrileny va escometre despeses electorals “molt superiors” a les declarades a la Cambra de Comptes de Madrid. “Per finançar aquestes despeses”, diu l’informe policial, el PP “va articular diversos procediments irregulars, com són el recurs a una caixa B, alimentada amb efectiu de procedència desconeguda, la utilització d’una fundació per al pagament de despeses electorals o l’ús d’un entramat empresarial per ocultar el veritable beneficiari i pagador de serveis electorals”. En aquest entramat hauria participat Daniel Horacio Mercado, qui no només hauria estat beneficiari del negoci electoral sinó que també hauria rebut “contractes públics d’administracions controlades pel Partit Popular madrileny”, segons conclou l’UCO. La Fiscalia Anticorrupció considera que Aguirre i Cifuentes haurien encapçalat el presumpte finançament il·legal del PP del qual s’hauria beneficiat l’empresari i, ara, elles s’hauran d’explicar davant el jutge.

El mateix ‘Vozpópuli’, d’altra banda, assegura que Horacio Mercado no hauria alertat a l’aleshores presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, dels tripijocs irregulars de l’exconseller Alberto López Viejo perquè “li constava que era una persona molt valorada i estimada per Aguirre”. Segons va explicar l’empresari a la policia, totes les adjudicacions de la Comunitat de Madrid que no eren per concurs públic havien de passar “per les mans d’Alberto López Viejo o d’algú del seu equip com Pedro Rodríguez Pendás”, tots dos condemnats per la Gürtel.