Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

[Imatge] L’empresari que finança l’unionisme a Catalunya, somrient amb un dels agressors ultres de Manresa

Ahir, sortia a la llum el nom d’un empresari espanyol resident a Suïssa, José Manuel Opazo, com un dels responsables de finançar la retirada de símbols republicans als carrers de Catalunya; […]

Redacció
Redacció 09/08/2018
L'empresari ultranacionalista espanyol José Manuel Opazo

Ahir, sortia a la llum el nom d’un empresari espanyol resident a Suïssa, José Manuel Opazo, com un dels responsables de finançar la retirada de símbols republicans als carrers de Catalunya; sense cap mena de remordiment per les agressions verbals i físiques que solen donar-se contra els qui ho retreuen.

El periodista basc Jonathan Martínez ja va encarregar-se d’esclarir qui és aquest personatge: va ser agent de la Guàrdia Civil, militant d’UPyD i el responsable que la companyia aèria suïssa ‘Swiss’ deixés de parlar en català als seus avions (cosa que va retreure-li Quim Torra en un article usat posteriorment per atacar el president).

Doncs bé, avui corre per les xarxes una imatge que parla encara més de la idiosincràcia d’Opazo. Se’l veu en un bar, somrient, juntament amb el conegut ultra i col·laborador de VOX Raúl Macià que -segons testimonis i imatges en vídeo- la matinada del 30 de juliol va liderar una agressió juntament amb altres tres persones contra independentistes i antifeixistes (que havien penjat una estelada en una plaça de Manresa) per la qual cinc d’ells van haver d’ingressar a l’hospital. Macià es troba en règim de tercer grau per robar a punta de pistola drogues i 15.000 euros a uns narcotraficants i -tot i els fets de Manresa- segueix en llibertat després d’haver hagut de tornar a presó en dues ocasions per altres atacs amb força contra accions independentistes.

A la fotografia, hi apareix amb ells Tony Noguera, també amb vincles coneguts amb l’extrema dreta a Catalunya i que va ser gravat a principis de juliol atacant (està denunciat per tirar-li dissolvent a la cara) un membre d’un CDR als voltants de la presó de Lledoners.