Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Iglesias obre la porta al ‘no’ de Podemos en cas que el PSOE arribi a la investidura amb un acord amb Cs

El líder de Podemos diu que en cas que Sánchez accepti un govern de coalició la seva formació demanarà “el 33% del govern”

Agències 17/09/2019
Imatge conjunta de Pablo Iglesias i Pedro Sánchez a La Moncloa / Podemos

El líder de Podemos, Pablo Iglesias ha advertit que la seva formació es plantejarà un canvi en el sentit del vot -que actualment és l’abstenció- i consultarà a la seva militància en el cas que el PSOE arribi a la investidura de Sánchez de la mà d’un acord amb Ciudadanos. Iglesias ha comparegut en roda de premsa al Congrés després d’entrevistar-se amb Felipe VI i ha apuntat que en l’hipotètic cas que el PSOE accepti ara un govern de coalició amb la seva formació demanaria un “33% del govern” en equivalència al pes dels seus vots. El líder de Podemos ha valorat positivament que el rei espanyol es plantegi ara la possibilitat d’endarrerir la seva decisió sobre si encarrega o no la investidura per donar temps als partits perquè provin un acord d’última hora.

Iglesias ha transmès a Felipe VI que està disposat a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez si accepta un govern de coalició. “Hem treballat amb molta flexibilitat perquè hi hagués un govern de coalició i la nostra disponibilitat segueix vigent”, ha reiterat. Per contra, segons Iglesias, Podemos no s’ha plantejat “donar una investidura gratuïta” i decidirà el sentit del seu vot d’acord a la militància i al contingut de l’acord si el PSOE arriba a la investidura de la mà de Ciudadanos.

“Acord d’investidura significa que Espanya tingui un govern estable i no contemplem formules que impliquin inestabilitat”, ha dit per descartar una investidura gratuïta. Si es produeix un acord entre el PSOE i Cs el grup “ho examinarà” i decidirà el seu vot fent les consultes pertinents a la militància. El sentit del vot en cas d’acord entre el PSOE i Cs, ha dit, “dependria del contingut d’aquest hipotètic pacte”. En tot cas ha lamentat que en les últimes hores “s’ha posat de manifest que el PSOE prefereix un acord amb Cs que amb Podemos”.

Iglesias també veu “raonable” que el rei “esperi” a decidir si encarrega o no la investidura perquè “encara hi ha temps” a que Sánchez decideixi quina de les dues ofertes accepta per esdevenir president. En tot cas, Iglesias s’ha mostrat escèptic sobre aquest possible acord entre PSOE i CS. “Sospito que no hi ha acord entre Rivera i Sánchez respecte al que signifiquen aquestes tres condicions i per tant nosaltres hem d’esperar que es posin d’acord sobre aquestes eleccions per decidir el nostre vot”, ha dit.