Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Homs denuncia “irregularitats” i “politització” en el procediment al Tribunal de Comptes

Les al·legacions continuaran dimecres a les 9 h amb el torn de fiscalia, advocacia i acusacions

Avatar
Agències 29/06/2021
L'exconseller i advocat Francesc Homs a la sortida del Tribunal de Comptes, el 29 de juny de 2021

L’exconseller i advocat Francesc Homs ha denunciat “irregularitats” en el procediment al Tribunal de Comptes així com una “dinàmica molt polititzada” i ha criticat que no hi ha un “criteri coherent a l’hora d’assignar responsabilitats”. En una atenció als mitjans aquest dimarts a la tarda després de comparèixer perquè se’ls notifiqués l’acta de liquidació provisional per l’acció exterior del Govern entre 2011 i 2017, Homs ha argumentat que, a diferència del 9-N o l’1-O, no hi ha cap sentència judicial que condemni ningú per l’acció exterior. “No estem davant una actuació prohibida. És la delegada instructora la que ara fa de Tribunal Constitucional”, ha argumentat, i ha insistit que “és una claríssima irregularitat”.

Homs també ha apuntat que un dels arguments de les defenses és que hi ha una causa oberta al jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, que passaria per davant del Tribunal de Comptes, ja que “l’àmbit penal ha de determinar primer els fets i les persones” abans que intervingui l’organisme per determinar la responsabilitat comptable. “Res no ens ha sorprès”, ha dit sobre la petició de fiança de 5,4 milions d’euros a 34 excàrrecs de la Generalitat, i ha titllat l’organisme de “tribunal de retre comptes”. També ha criticat la “inconsistència de les poques respostes” que ha donat la delegada instructora i “l’arbitrarietat” a l’hora d’identificar els responsables de les despeses suposadament indegudes.

Les defenses han denunciat que només se’ls ha deixat tres hores per estudiar un document de 500 pàgines. “No és proporcionat ni lògic” ni deixa possibilitat de “defensar-se”, ha remarcat Homs, que ha dit que s’hauria pogut deixar un període d’anàlisi del text d’uns deu dies i haver presentat les al·legacions per escrit.

Segueix dimecres
Les defenses han presentat aquest dimarts les al·legacions -han tingut deu minuts per advocat- i també ha intervingut la Generalitat. Dimecres a les 9 hores continuarà la compareixença amb el torn de la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i les acusacions particulars -Advocats Catalans per la Constitució i Societat Civil Catalana-. Homs ha criticat que hagin començat les defenses.

Un cop finalitzades les al·legacions, la delegada instructora comunicarà si hi ha alguna modificació i quina serà la fiança provisional definitiva, a l’espera que es fixi la final quan se celebri el judici. L’advocat ha pronosticat que “no canviarà”, tenint en compte el “sumatori d’irregularitats” que hi ha en el procediment.