Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Geis avisa que la nova llei espanyola de la ciència “no pensa en el sistema universitari i de recerca català”

La consellera d’Universitats descarta recórrer la norma validada, però demana estar “amatents”

Redacció 26/08/2022
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, aquest divendres Data de publicació: divendres 26 d’agost del 2022, 12:37 Localització: Barcelona Autor: Miquel Vera

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha avisat que la llei espanyola de ciència validada ahir al Congreso “no pensa en el sistema universitari i de recerca català”. “Hi ha unes particularitats que no queden ben protegides”, ha apuntat en referència a l’alta presència de projectes d’investigació finançats amb recursos europeus.

Un dels elements més delicats de la nova norma és el que es refereix als contractes indefinits. “Ara el que hi haurà són contractes indefinits que, en el cas que estiguin lligats a projectes europeus, quan s’acabin hi haurà una indemnització i l’investigador segurament serà acomiada”, ha avisat la consellera.

“No podem premiar els científics i no escoltar-los”

“Com garantim aquestes indemnitzacions? D’on surt el fons per pagar-les? Aquesta és el moll de l’os. Això no vol dir que estiguem en absolut en contra d’assegurar una carrera professional”, ha avisat Geis. Tanmateix, ha descartat que el Govern opti per interposar un recurs a la nova norma. “Estarem amatents a les denúncies, serrells o alertes que hem fet. El que no podem fer és premiar els científics del país, i després no escoltar-los”, ha alertat.

Per a Geis, en uns mesos es podrà veure els efectes que tindrà la llei pels investigadors que acaben els seus projectes. Així mateix, ha apostat pel model que defensa la Generalitat en la llei de la ciència que s’està preparant i que el Parlament votarà a l’octubre.

“Hem escoltat al sector, als científics, a les universitats, als centres de recerca i estableix un percentatge de finançament i mesures per protegir el talent i assegurar aquesta carrera professional. Aquesta llei ens ha de permetre protegir i reconèixer en tota la seva amplitud el sistema de recerca i coneixement del país”, ha apuntat.

Un acord de darrera hora

L’aprovació de la nova norma va produir-se després que ERC arribes a un acord de darrera hora amb el Ministeri de Ciència per votar contra l’esmena del PP, que posava límits a la contractació indefinida dels investigadors quan està lligada a fons europeus.