Dimarts, 18 de maig de 2021 - Edició 1027
La República

Florentino Pérez ven per 130 milions els terrenys que Carmena li va cedir fa un any per 90

La història de l’operació es remunta 11 anys enrere, amb Alberto Ruiz Gallardón

Redacció
Redacció 07/06/2019

Dragados, capçalera del negoci de construcció ACS, ha venut dues parcel·les urbanitzables destinades a aixecar torres d’habitatges al districte madrileny de Tetuan per uns 130 milions d’euros. Una gran notícia per a Florentino Pérez, que presideix el grup, ja que els terrenys formen part de la compensació que va rebre l’any passat per part de l’Ajuntament de Madrid -capitanejat aleshores per Manuela Carmena- després d’acordar la fi anticipada de la concessió per a urbanitzar el Paseo de la Dirección, zona on estan ubicats. En el moment de la cessió, els terrenys van ser valorats en poc més de 90 milions d’euros i, a més, el consistori madrileny ha hagut d’encarregar-se de part de les obres que la filial constructora d’ACS va deixar sense acabar. Segons ha avançat el portal immobiliari idealista.com, Florentino Pérez hauria aconseguit així treure un rendiment als terrenys del 44% en poc més d’un any.

La història de l’operació es remunta 11 anys enrere. Aleshores, la corporació municipal liderada per Alberto Ruiz Gallardón va adjudicar a Dragados una concessió per a urbanitzar un dels extrems del districte de Tetuan, a la zona nord de Madrid. Segons els termes de la concessió, l’empresa s’encarregava de pagar tant les obres com els tràmits d’expropiacions de terrenys i reallotjaments que calia dur a terme i rebria com a compensació terrenys a la zona per un valor equivalent a l’oferta econòmica amb la qual Dragados es va fer amb el contracte, al voltant dels 176 milions d’euros. Però l’empresa de Florentino Pérez va aprofitar l’arribada de la crisi i va pressionar (paralitzant les obres en diverses ocasions i deixant afectats els veïns de la zona) per a aconseguir canvis en la concessió. Després de dues modificacions, l’última d’elles aprovada poc abans de les darreres eleccions municipals, la nova corporació encapçalada per Manuela Carmena va decidir donar un ultimàtum a Dragados per culminar les obres i, davant la impossibilitat de complir-lo, ambdues parts es van asseure a negociar una rescissió anticipada de la concessió.

Es va aconseguir un acord a finals del 2016, quan es va determinar que Dragados havia invertit 130,38 milions d’euros i que havia de rebre set parcel·les valorades en aquesta quantitat. Entre elles, les de més valor són les que acaba de vendre (valorades en uns 45 milions d’euros cadascuna), ja que estan qualificades per a ús d’habitatge lliure. Amb l’operació, la filial d’ACS ja ha vist compensada tota la despesa que hauria realitzat en la concessió i encara li queda terreny per vendre: quatre parcel·les valorades en uns 35 milions d’euros.