Dijous, 22 d'octubre de 2020 - Edició 819
La República

Fiscalia i Advocacia de l’Estat, en evidència el primer dia d’interrogatoris

Preguntes inconnexes, relat difús i detalls erronis en el procés d’acusació marquen l’inici de les declaracions dels polítics independentistes al Suprem. Oriol Junqueras i Joaquim Forn neguen haver comés cap […]

Jordi Bracons | Madrid
Jordi Bracons 14/02/2019
Pla general de la sala del Suprem, durant el judici de l'1-O

Preguntes inconnexes, relat difús i detalls erronis en el procés d’acusació marquen l’inici de les declaracions dels polítics independentistes al Suprem. Oriol Junqueras i Joaquim Forn neguen haver comés cap delicte abans, durant i després de l’1 d’octubre
El primer dia de declaracions en el judici contra l’independentisme quedarà marcat per la fortalesa en l’actitud i els arguments de Junqueras i Forn envers la manca de contingut i proves jurídiques de les acusacions per sustentar el relat de la rebel·lió.

Si bé ha calgut esperar al segon torn d’interrogatoris per saber quin paper jugarien la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, pocs minuts després d’arrencar les preguntes contra el conseller d’Interior del Govern Puigdemont, ja s’han començat a desvetllar llacunes en l’argumentari de l’acusació.

Per posar-se en context, una de les preguntes del fiscal Javier Cadena a Quim Forn ha estat si Jordi Sánchez i Jordi Cuixart eren partidaris de la declaració política d’independència en les reunions mantingudes el 25 i el 26 d’octubre de 2017. Forn, ras i curt, li ha respost que “no, bàsicament perquè ja eren a presó”.

Durant l’interrogatori al conseller d’Interior, Fiscalia i Advocacia de l’Estat també han confós noms. A Junqueras li han arribat a dir Oriol Pujol. A la intendent dels Mossos, Teresa Laplana, l’han re nombrada com a Mercedes.

Defenses satisfetes

Per tot plegat, les defenses dels dos presos polítics que ja han declarat s’han mostrat molt satisfets d’aquesta tercera jornada de judici. Asseguren que han rebatut, una per una, les acusacions de rebel·lió, violència, malversació i desobediència. A més, la defensa de Forn ha celebrat que hagin pogut “desemmascarar” la Fiscalia i el seu relat “fictici i pel·liculero”.
Sobre la no resposta de Junqueras a les acusacions, l’advocat Andreu Van den Eynde ha assenyalat que no volien caure en el “parany” de Fiscalia i VOX. Alhora, que Forn sí que hagi confrontat les preguntes de les acusacions creuen que és “positiu” per tots els acusats. El nivell de coneixement de l’organització policial abans i durant la jornada del referèndum permetia, creuen, que Forn discutís molt millor el relat acusatori que no pas Oriol Junqueras.

Amb tot, el Tribunal del Suprem ha ajornat el judici fins el proper dimarts 19 de febrer, a les 10 del matí. Aleshores, serà el torn de declaració del tercer acusat, l’ex conseller de la presidència, Jordi Turull.

Relacionats