Dissabte, 15 de maig de 2021 - Edició 1024
La República

Fan públic el darrer nyap del ministeri de l’Interior espanyol durant l’1-O

El ministeri de l’Interior espanyol va activar una aplicació informàtica per coordinar els diferents cossos policials durant el referèndum de l’1-O, segons ha revelat aquest dilluns ‘El Periódico’. Segons el […]

Avatar
Agències 17/09/2018
Una imatge d'agents de la policia espanyola/ Carles Palacio

El ministeri de l’Interior espanyol va activar una aplicació informàtica per coordinar els diferents cossos policials durant el referèndum de l’1-O, segons ha revelat aquest dilluns ‘El Periódico’. Segons el mateix rotatiu, el programa va donar tota mena de dificultats, tant que en algunes zones, com a les demarcacions de Girona i Lleida, es va optar per recórrer a una graella d’Excel per anotar les incidències. El major Josep Lluís Trapero detalla en un informe remès al TSJC que forma part del sumari de l’1-O els problemes que va patir el software, denominat ‘Gestor de eventos’, i que havia de servir perquè les quatre cèl·lules de seguiment policial, formades per un representant de Mossos, CNP, Guàrdia Civil i de la Secretaria d’Estat de Seguretat, poguessin tenir tota la informació disponible.

L’escrit enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 10 d’octubre denuncia que el contingut que abocava el cos de Mossos d’Esquadra a l’aplicació no el rebien les cèl·lules de seguiment de les quatre seus provincials, sinó que s’enviava directament a la Secretaria d’Estat de Seguretat, a Madrid. D’altra banda, el text apunta que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no van poder bolcar contingut a l’aplicació policial per “diversos problemes”.

D’acord amb la versió del major, durant les proves del programa ja es van evidenciar dificultats. La més important era, segons l’informe, que les incidències s’havien d’enviar una a una, introduint cada vegada el nom del local de votació i la seva direcció, el que feia molt lenta la introducció i dificultava l’ús que ja s’esperava que aquell dia s’hauria d’informar de milers d’incidències.

D’altra banda, les informacions apunten que a la delegació destinada a Barcelona es va haver de treballar amb una graella Excel, de la mateixa manera que a Girona o a Lleida, on l’aplicació no va funcionar. De fet, el diari especifica que a Lleida les incompatibilitats del programa activat van obligar els agents la policia espanyola i de la Guàrdia Civil a desplaçar-se a les seves comandàncies per poder informar als seus superiors.

Tot i aquest context, els Mossos van inscriure al Gestor de eventos més de 3.900 incidències en total, des de les set del matí fins a dos quarts de vuit de la tarda.