Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

Fachín adverteix que la “lluita” d’ERC contra JxCat pot ser “l’eina més letal per frustrar el que vam aconseguir l’1-O”

Carrega contra la manca d'unitat d'ambdues formacions

|

- Publicitat -

El cap de llista de Front Republicà el 28-A, Albano-Dante Fachín, ha contestat (via Twitter) unes declaracions de la cap de llista de JxCat als mateixos comicis, Laura Borràs, en un debat organitzat ahir per Vilaweb. Fachín ha manifestat que li va faltar temps per a replicar Borràs quan afirmava que “només amb la unitat serà possible aconseguir la República Catalana” i que el fet que “el 28-A hi hagi tres paperetes independentistes afebleix la independència”. “Ens horroritza haver de fer triar als votants de l’1-O entre sigles i entre presos. Estem junts a la presó i a l’exili, i hi hem d’estar també a les urnes perquè l’endemà de les eleccions haurem de treballar junts”, deia Borràs.

Publicitat

Unes declaracions que Fachín ha replicat afirmant que “està clar que quan es comparteixen objectius és obligatori trobar maneres de defensar-los plegats” i retraient -en aquest sentit- a JxCat i ERC que el Front Republicà neix quan ambdues formacions “ja havien decidit que no volien anar junts”. “Per tant crec que és injust carregar-nos amb ‘la manca d’unitat’. Els dos grans partits ja s’havien demostrat incapaços d’aconseguir la unitat”, ha etzibat. I ha continuat afegint que “no només s’han mostrat incapaços d’aconseguir la unitat que demana la gent de cara al 28-A” sinó que “fa un any i mig que han demostrat que no són capaços d’aconseguir-la” tenint en compte “les dificultats que passa el Govern”.

“Fruit d’aquesta incapacitat de tots dos partits de trobar la unitat (al Govern i a les llistes electorals) centenars de milers de persones han sentit una enorme frustració al llarg dels últims mesos”, ha assegurat Fachín, que ha criticat els últims 18 mesos del Govern de  JxCat i ERC. I és que -segons ell- “vam passar del gran triomf de l’1-O a una inacció i manca de lideratge brutal” que “evidencia que ERC i JxCat no han trobat encara una estratègia compartida”. Una situació davant la qual ha lamentat que “la campanya del 28-A es torna a convertir en un xoc entre els dos grans partits”. “Mentrestant molta gent espera des de fa mesos que algú digui per on hem de continuar”, ha conclòs.

També ha carregat contra “el Govern ‘efectiu'” per “ignorar” cada cop més l’acció dels CDR i ha posat de manifest “com aquella ‘comunió’ entre gent i institucions que va fer possible l’1-O ha pràcticament desaparegut”. “Davant aquest panorama hi ha un objectiu: centenars de milers de persones havien decidit que el 28-A no donarien el seu vot a aquests dos grans partits que durant 18 mesos havien estat incapaços d’arribar a acords. Per això, després de 18 mesos sense unitat estratègica, després d’unes noves eleccions on ERC i JxCat no són capaços d’arribar a cap acord (ni de llista ni estratègic) decidim presentar el Front Republicà”, ha sentenciat per insistir en el fet que “a molta gent no li preocupa si ERC guanya a JxCat o si JxCat guanya a ERC”.  “A molta gent li preocupa que el 28-A els que volem una Catalunya lliure tinguin el màxim de vots possibles” i que aquests “tinguin un objectiu clar”, ha afegit. I ha acabat retraient als “dos grans partits” que “fallin en trobar una unitat indispensable” sobre “què farem un cop estiguem a Madrid”.

En aquest sentit, ha assegurat que Front Republicà mai recolzarà una investidura “que no reconegui de manera efectiva el dret d’autodeterminació de Catalunya” i ha preguntat a ERC i JxCat si hi estan d’acord; com també els ha qüestionat sobre si creuen que “l’única sortida possible a la situació que vivim és organitzant la desobediència civil massiva i pacífica de la que parla Cuixart”. “És al voltant d’aquestes preguntes on es construeix la unitat”, ha dit, per a reclamar-los autocrítica tot i que “sabem que la situació ha estat difícil pel Govern que han controlat JxC i ERC” estant sempre “al punt de mira” i amb “les mans lligades”. “Els dos membres del Govern ‘unitari’ estan dient coses diferents. Aquesta incapacitat té conseqüències…”, ha dit, amb tot, instant les dues formacions a no responsabilitzar “l’altre”.

Així, en unes darreres paraules dirigides a Laura Borràs, Fachín ha afirmat que “creiem que uns grans resultats de Front Republicà el 28-A podrien servir per a donar-vos un toc d’atenció, per dir-vos que el 21D no us vam votar per fer el que tots dos esteu fent al Govern. Un toc d’atenció constructiu, divers, plural i que vol treballar per seguir endavant en aquesta lluita difícil que compartim”. “La gent no té por que hi hagi 3 paperetes Laura Borràs. La gent té por que ERC i JxCat continueu estancats i bloquejats. I creiem, humilment, que si el 28-A el Front Republicà aconsegueix uns grans resultats, us podrem ajudar a trobar-vos”, ha insistit, per referir-se a “la gent que ho entén” i que el 28-A votarà Front Republicà i a les europees votarà Carles Puigdemont.

“Independentment de la posició de cada un, crec que això demostra la maduresa d’una gent que cada cop se’n refia menys dels ‘pressings’ i que cada cop veu més clar que la lluita dels dos grans partits (ERC vs JxC) pot ser l’eina més letal per frustrar el que vam aconseguir junts l’1-O”, ha explicat Fachín que ha assegurat que “no estem preocupats per ‘guanyar al PSOE'” sinó per “guanyar els milions de recolzaments que necessitem per seguir treballant el 28-A des del carrer i amb un Govern que pugui, d’una vegada per totes, trobar el mínim d’unitat d’acció”. “Hem vist que quan només hi ha JxC i ERC, els Govern no avança”, ha sentenciat.

Et pot interessar  Illa demana "pensar primer en el país i la convivència" mentre treu pit que el PSC no ha posat "cap entrebanc a la tasca del Govern"

Però abans d’acabar els ha retret que cap dels dos partits cedissin espai electoral a la seva formació amb “una TV3 intervinguda pel 155 de la JEC (com expliquen els periodistes que volen informar sobre el Front Republicà i els ho prohibeixen)”. “Aquest seria un gest d’unitat preciós, que posa per davant dels interessos dels partits el dret a tenir una informació veraç”, ha etzibat, per traslladar-los que “podeu comptar amb nosaltres i amb la força que ens doni la gent per treballar per construir la unitat d’acció [“més enllà d’unes llistes a les eleccions espanyoles”] que tant necessitem”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió