Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Exalumnes de l’Institut del Teatre: “es confonia una cultura de la vexació amb la pedagogia”

|

- Publicitat -
Antigues alumnes de l’Institut del Teatre (IT) agrupades sota l’acrònim GAF (Grup d’Acció Feminista) han denunciat a través d’un comunicat que la institució ha encobert abusadors i agressors “durant dècades”. El grup s’expressa d’aquesta manera hores després que l’actriu Clara Segura hagi dit que li agradaria que les direccions de l’IT dels últims 30 anys entomessin també un “mea culpa”. El GAF recorda que el 2017 ja va denunciar agressions d’aquest tipus i lamenta que l’equip directiu “que avui dimiteix” el va “criminalitzar”. Ara, afirmen les exalumnes, es demostra que tenien “raó” i subratllen que la institució patia un cas “greu de corporativisme” i estava “malalta d’una cultura de la vexació confosa massa sovint per pedagogia”.
El GAF també puntualitza els posicionaments de la fins ara directora general de l’IT, Magda Puyo, i li recorda que va ser “l’alumnat organitzat” qui va “exigir” des del 2016 un protocol d’actuació davant de presumptes casos d’abusos. Les exalumnes agrupades al GAF també denuncien “sexualització” a les aules, “paternalisme” i actitud “punitiva” contra “els que protestaven” i contra els que presentaven depressió, ansietat o trastorns alimentaris, “llegits des de bona part del professorat (especialment des del cap d’especialitat d’Interpretació) com a “debilitats” que no podien permetre’s a les aules”.

Per tot plegat les membres del GAF consideren que els alumnes de l’IT necessiten “reparació i reconeixement”, i lamenten que “sota el dictum de l’excel·lència hi ha massa carreres, talents i vides esclafades”. “No, no s’aprèn des del maltracte i no, l’excel·lència no és un criteri que permeti destrossar ningú. Molt menys ho hauria de ser l’obediència”, afegeixen. Finalment, les exalumnes de l’IT subratllen que no volen “venjança”, sinó “el canvi i la transmutació de l’única institució pública d’arts escèniques superior de Catalunya”. I reiteren que volen l’institut “lliure de la cultura de la vexació, lliure d’abusadors, lliure de jerarquies de poder absolutistes a les aules i tallers”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut