Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Eurodiputats espanyols perden els papers per la lectura d’una carta de Raül Romeva

La lectura d’una carta de Raül Romeva en una reunió d’exeurodiputats aquest dijous a Brussel•les en què l’exconseller del Govern, ara jutjat pels fets de l’1-O, lamenta l’actitud del govern […]

Agències 04/04/2019
Raül Romeva, en una imatge d'arxiu

La lectura d’una carta de Raül Romeva en una reunió d’exeurodiputats aquest dijous a Brussel•les en què l’exconseller del Govern, ara jutjat pels fets de l’1-O, lamenta l’actitud del govern estatal davant del conflicte català ha provocat les crítiques de tres exeurodiputats espanyols, segons ha pogut saber l’ACN a través de persones que hi eren. La carta l’ha llegit l’exeurodiputada flamenca Nelly Maes i els polítics espanyols que s’han queixat són Ignasi Guardans (que al Parlament Europeu representava CDC), Miguel Ángel Martínez i Manuel Medina (que ho eren pel PSOE). Les fonts presents a la reunió han explicat que Medina ha demanat que la lectura de la carta no constés a l’acta de la reunió, fet que, al seu torn, ha estat criticat per alguns dels membres de l’associació que hi eren.

Tot i que a la reunió d’aquest dijous hi havia diverses desenes de persones, només quedaven una vintena de membres al final de la trobada, quan Maes ha llegit la carta, segons han explicat les mateixes fonts.

A la carta Romeva, que es defineix com una persona “pragmàtica”, recorda als seus col•legues que mentre era eurodiputat els havia demanat “molts cops” ajuda per “encetar una negociació” que permetés “reconduir” el “problema”, i ara els en torna a demanar.

Al seu parer, el govern espanyol “no ha sabut, ni ha volgut” fer “allò que es suposa fan les democràcies occidentals modernes: fer política”. I critica que l’executiu estatal ha volgut “articular la diversitat dels seus pobles” per la via de la “coerció, judicialització i repressió”, en lloc de per la de la “llibertat i democràcia” que és la que ell “havia defensat sempre” al Parlament europeu.

Romeva es mostra contundent: “Estic sent jutjat per rebel•lió contra l’estat espanyol, i estic empresonat provisionalment des de ja fa més d’un any perquè no ens n’hem sortit, alhora de parlar. Hi sóc per fer política, i els qui ens hi ha posat ho han fet perquè han renunciat a fer política”.

I acaba advertint que Europa “no pot tancar els ulls a aquesta realitat” perquè “s’hi juga la seva credibilitat”.