Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Estat de setge: Els piolins ocuparan estacions de l’AVE, el Prat i ports a partir de dissabte

El Departament d’Interior acollirà el centre de coordinació amb la presència de Mossos i els dos cossos espanyols

Agències 11/10/2019
Una imatge d'agents de la policia espanyola/ Carles Palacio

Aquest dissabte es posarà en marxa el Centre de Coordinació (CECOR) des del qual els cossos policials pretenen respondre a les mobilitzacions que es preveuen en els pròxims dies arran de la sentència de l’1-O. Serà la policia catalana qui tingui el comandament al CECOR, que s’instal·larà a la seu del Departament d’Interior, i hi haurà presència dels cossos espanyols. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil ocuparan amb una forta presència d’agents infraestructures estratègies com l’aeroport del Prat, els ports de Barcelona i Tarragona i les estacions de l’AVE a partir de primera hora del matí.

Els comandaments dels Mossos han celebrat aquest divendres l’última reunió de preparació dels dispositius de seguretat i, a partir de dissabte, es posarà en marxa el centre de coordinació. Tot i que no han transcendit detalls de la trobada, la intenció del Departament d’Interior és vetllar per garantir al mateix temps els drets fonamentals de tota la ciutadania i l’ordre públic, en la línia del que ja ha declarat aquest setmana el conseller Miquel Buch.

Els tres cossos policials han fet diverses reunions els últims dies per coordinar l’operatiu i han acordat les funcions de cadascú. D’aquesta manera, l’ordre públic correspondrà a la policia catalana i els Mossos treballen amb l’objectiu de partir de la mediació en aquells llocs on hi pugui haver conflicte. En llocs crítics com la delegació del govern espanyol a Catalunya, es preveu que hi hagi un doble cordó, el primer format pels Mossos i un de segon amb agents de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil.

Per la seva banda, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ja han reforçat la seva presència a Catalunya amb l’enviament d’agents procedents d’altres punts de l’Estat. Es preveu que aquest desplegament es comenci a veure a partir d’aquest dissabte a les estacions d’AVE, l’aeroport del Prat i els ports de Barcelona i Tarragona. A partir de les vuit del matí d’aquest dissabte hi haurà un fort increment de presència policial en aquestes infraestructures, on s’hi començarà a desplegar una quart part dels efectius de què disposen aquests dos cossos policials, que s’aniran augmentant al llarg dels pròxims dies.