Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Especial homenatge a Aurora Picornell i les “Roges del Molinar”, el primer després d’identificar-ne les restes

Memòria democràtica: Els actes en honor a la ‘Pasionaria’ mallorquina seran els primers d’ençà que va ser identificada el passat octubre

Carme Garau 03/01/2023
Aurora Picornell. Viquipèdia / Arxiu familiar de Magdalena Nebot Vaquer.

L’emoció per la troballa històrica de les restes d’Aurora Picornell el passat 20 d’octubre encara perdura. La dirigent comunista i símbol de l’esquerra mallorquina va ser assassinada pel franquisme i abandonada en una fossa de Manacor, on va ser identificada al costat de quatre dones probablement, les Roges del Molinar (Belarmina González, Catalina Flaquer i les seves filles Antònia i Maria Pascual).

Davant aquesta fita històrica, els actes d’enguany en memòria del seu assassinat la Nit de Reis de 1937 seran encara més especials. El col·lectiu Aurora Picornell ha organitzat un homenatge popular a totes elles aquest dissabte 7 de gener a les 12 hores davant el bust de Picornell al Born del Molinar.

Com informa dbalears, el Teatre del Mar tornarà a acollir el tradicional acte de memòria històrica en el seu honor amb les intervencions de l’historiador David Ginard, l’activista Neus Tur; Lila Thomàs, membre de l’Ateneu Aurora Picornell, els arqueòlegs d’Arazandi Nicolau Escanilla i Jaume Servera, l’escriptor i membre del Comitè de Son Coletes Tomeu Tugores i l’activista del Molinar Toñi Fernández. La part musical arriba de la mà de Biel Majoral, Delfí Mulet, Miquel Brunet, Aina Tramullas i Sílvia Rechach. Durant l’acte també es representarà ‘Les filles del rellotge’ (fragment de l’obra ‘Llum Trencada’).