Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Espanya va vendre més de 280 MEUR d’armament al règim saudita l’any que va causar 16.000 morts al Iemen

|

- Publicitat -

Des que l’Aràbia Saudita va començar el 2015 una salvatge ofensiva militar al Iemen, el Projecte de Localització i Dades de Conflictes Armats ha comptabilitzat 91 mil morts. Algunes d’aquests víctimes, sense dubte, recauen a la consciència de l’Estat espanyol ja que, el 2017 (quan es van registrar 16 mil morts a causa dels atacs saudites), Espanya va exportar al regne del sud-oest asiàtic materials de defensa per un valor superior als 280 milions d’euros. Ho ha avançat el diari ‘Público’.

La xifra apareix a l’informe sobre la “indústria de defensa a Espanya” recentment publicat pel ministeri de Defensa espanyol, que presenta dades del 2017, quan Mariano Rajoy (PP) liderava el Gobierno. “A més d’afavorir el benestar de la ciutadania i l’impuls econòmic del país, la indústria de defensa és clau per garantir la sobirania nacional i la seguretat dels ciutadans”, diu el document, que també assegura que “la despesa militar mundial del 2017 ha estat del voltant d’ 1,74 bilions de dòlars segons l’Institut Internacional d’Estudis per a la Pau d’Estocolm (SIPRI), el que representa la xifra més alta des del final de la Guerra freda” o ” un 2,2% del PIB mundial”. Davant això, el Gobierno apunta que “aquest canvi de tendència en la despesa militar suposa un nou horitzó per al desenvolupament industrial de la defensa a nivell global, i en particular per als països de l’entorn europeu que han vist com els seus pressupostos de Defensa i, per tant, el llançament de nous programes, s’han vist minvats durant els últims anys com a conseqüència de la crisi econòmica”.

Publicitat

L’informe es basa en informacions de 373 empreses -d’un total de 528 registrades- que van declarar vendes en aquest sector durant 2017, “ja siguin vendes al Ministeri de Defensa com a contractistes principals, vendes indirectes al Ministeri de Defensa com subcontractistes, o exportacions de defensa”. El volum total de transaccions realitzades durant el període analitzat puja a 41.301.000 d’euros, dels quals una gran part corresponen a exportacions. En aquest sentit, un dels clients principals va ser l’Aràbia Saudita, que figura en tercer lloc en el “rànquing de països destí de les exportacions de defensa directes”, amb vendes per un valor total de 281.170.000 d’euros, un 9,4% sobre el “total de les exportacions de defensa directes”.

Et pot interessar  Verge critica que cap país s'hagi oposat l'Aràbia Saudita presideixi l'òrgan de l'ONU encarregat de promocionar els drets de les dones

Demanen explicacions

En aquest context, la Campanya ‘Armes Sota Control’ -impulsada per Amnistia Internacional, Intermón Oxfam i Greenpeace- resta a l’espera que comparegui al Congreso la secretària d’Estat de Comerç perquè presenti l’informe anual del 2018 sobre venda d’armament, que permetria conèixer noves dades. Segons les xifres d’aquesta plataforma, “des de l’inici dels bombardejos de la coalició internacional al Iemen al març de 2015 i juny de 2018, Espanya va autoritzar exportacions a l’Aràbia Saudita per valor de 1.248 milions d’euros i li va exportar armes per valor de 1.115 milions d’euros en aquest mateix període “. “Les quatre llicències autoritzades entre gener i juny de 2018 per valor de 13,2 milions d’euros van incloure 2,1 milions d’euros en municions, 2,7 milions en materials energètics i 20 milions d’euros en equips de formació d’imatge o contramesura”, asseguren.

Al seu torn, el Gobierno s’excusa dient que “la indústria nacional de defensa ha dirigit el 2017 les seves exportacions de defensa cap a 59 països, a través de programes internacionals de defensa o d’exportacions directes”: el 40,7% (2.049 milions d’euros) “s’han materialitzat en vendes a diferents consorcis internacionals, en els quals participen empreses de diversos països que treballen de manera conjunta en grans programes internacionals de defensa, resultant difícil avaluar el país d’última destinació de l’import d’aquestes exportacions, ja que estan consolidades a nivell consorci. Aquesta xifra ha crescut pel que fa a la de l’any 2016, que va aconseguir el 37,3% (1.756 milions d’euros) “.

A nivell global, l’informe subratlla que les exportacions de defensa el 2017 “han suposat 5.033.000 d’euros, el que representa un augment important del 6,8%, tenint en compte els 4.710 milions d’euros exportats en l’any 2016”. “La xifra de negoci internacional suposa el 81,3% de les vendes de defensa de la indústria nacional, un mínim descens en termes percentuals, si es compara amb l’any 2016, en què aquest percentatge va el 82,8% de les vendes de defensa “, indica el ministeri, subratllant que” això es deu a la reactivació de l’economia interior”. Així mateix, s’assenyala que “durant l’any 2017 la balança comercial de defensa (exportacions de defensa – importacions de defensa) ha resultat favorable per a la base industrial de defensa espanyola amb una taxa de cobertura del 162%, la qual cosa indica un saldo positiu o superàvit”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut