Dimecres, 25 de maig de 2022 - Edició 1399
La República

Espanya pagarà 45 MEUR a Telefónica per interceptar els mòbils dels ciutadans

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ho ha criticat

Redacció 03/12/2019
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró

Telefónica serà l’empresa encarregada de posar a punt el sistema integral per interceptar les comunicacions electròniques que serà utilitzat pel Ministeri de l’Interior espanyol. Ho avança ‘La Información’, que explica que el departament de Fernando Grande-Marlaska ha adjudicat de nou el contracte a la filial de solucions tecnològiques de l’operadora a Espanya per un valor de 45 milions d’euros (més 9,5 milions en concepte d’IVA).

La durada és de tres anys prorrogables amb altres dos addicionals i el procediment escollit ha estat el de la negociació sense publicitat: no es tracta d’un concurs públic, sinó que és Interior qui ha cridat a diferents companyies del sector perquè presentessin ofertes per licitar pel contracte públic. Només Telefónica Soluciones de Informática y Comunicaciones va presentar oferta.

El sistema haurà de complir amb els requeriments establerts pels cossos de seguretat de l’Estat per  intervencions de comunicacions electròniques i la conservació de les dades “amb les suficients garanties d’operativitat, seguretat i validesa jurídica”. A més, permetrà realitzar la localització, bloqueig i esborrat del contingut d’equips de manera remota. Així mateix el contracte amb Telefónica inclou eines per visualitzar l’estat de les xarxes socials i el contingut de les comunicacions, així com també per accedir a la informació provinent de fonts obertes.

A tot plegat ha reaccionat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública , Jordi Puigneró, relacionant la notícia amb el 155 digital del Gobierno de Pedro Sánchez contra la República digital catalana.