Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Espanya és irreformable, El PSOE alineat amb la dreta i l’extrema dreta per evitar més democràcia a l’estat espanyol

El Congrés tomba la proposta de JxCat d’eliminar l’article que va suspendre com a diputats els líders independentistes

Redacció 21/02/2023
El president espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control al Congrés Data de publicació: dimecres 08 de febrer del 2023, 10:33 Localització: Madrid Autor: Congrés dels Diputats

El PSOE s’oposa alineat amb la dreta a la presa en consideració de la proposta de suprimir-lo

El Congrés ha tombat aquest dimarts al vespre la presa en consideració d’una proposició de llei de JxCat que plantejava derogar l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal. Aquest és l’article que la justícia espanyola va emprar per suspendre com a diputats els líders independentistes quan eren investigats per l’1-O i encara no se’ls havia condemnat. La iniciativa de Junts plantejava, per tant, que els jutges d’instrucció no puguin emparar-se en aquest article per suspendre les funcions a càrrecs públics. El PSOE, alineat amb la dreta, ha votat en contra que la iniciativa pugui continuar la tramitació parlamentària.

 

PSOE, PP, VOX, Cs i altres partits del grup mixt han sumat 273 vots en contra. La proposició de llei ha obtingut 35 vots a favor de Junts, ERC, CUP, PDeCAT, PNB, EH Bildu i BNG. Unides Podem s’ha abstingut (33).

 

L’article 384 bis de Llei d’Enjudiciament Criminal diu que quan sigui ferma la interlocutòria d’un jutge i s’hagi decretat presó provisional “per un delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels”, el processat que tingués un càrrec públic “quedarà automàticament suspès en l’exercici del mateix mentre duri la situació de presó.

 

El diputat de Junts al Congrés Josep Pagès ha defensat en roda de premsa a la cambra baixa que l’article atempta contra el principi de separació de poders, la presumpció d’innocència i la sobirania del Parlament. “S’ha de derogar. És prescindible i en mans de la justícia espanyola és una eina que poden utilitzar per restringir drets i llibertats”, ha dit.

 

Pagès ha insistit que es tracta de dret d’excepció que pot ser utilitzat per aplicar-lo “en situacions que no corresponen a una excepcionalitat sinó per dur a terme la seva agenda política”.